0

О т началото на годината има бум на фалити на салони за красота, показа проучване на „Телеграф“. Студиата за козметични процедури са многобройни, а клиентите са все по-малко, разказаха от бранша. Разпродават се фризьорски салони с маникюристи и козметици. Студиа за лазерна епилация, миглопластика и перманентен грим също са на тезгяха. Цените им тръгват от 12 000 лв., като в тях е включен целият бизнес – оборудването и всички необходими документи за функциониране на фирмата.

Оферти

Сред офертите за продажба е салон за красота в столичния квартал „Белите брези“, който работи от 15 години. Цената е 12 000 лв. За 25 000 лв. може да се купи бизнес, работещ от 11 години, занимаващ се с маникюр, педикюр и фризьорство. На пешеходно разстояние е от НДК. В цената влиза цялото оборудване. Помещението, в което се намира, се състои от 6 фризьорски работни места, 2 измивни колони, рецепция, зона за отдих, място за маникюр и отделно помещение за педикюр. Салонът разполага със СОТ, ТЕЦ, видеонаблюдение и климатик. Голям салон, предлагащ същите услуги, но и с допълнителна спа зона, е офериран за 120 000 лв. Най-скъпи са обектите от известни вериги салони за красота. В момента такъв бизнес се продава в ж к „Младост“ в София за 330 000 лв. От началото на годината всеки ден има нова обява за продажба на бизнеси за фризьорски и козметични процедури. В същото време много от обявените през 2022 г. за продажба бизнеси със същия предмет на дейност все още не могат да намерят нов собственик.

Причини

Една от причините за фалитите са високите наеми, както и увеличените сметки за ток и парно, обясниха собственици на салони. Заради ръста на харчовете много бизнесмени не могат да смогнат. Според фризьори и козметици в момента конкуренцията е изключително голяма. Постоянно се откриват нови обекти за поставяне на мигли, за маникюр или прически. „Търсенето на подобни услуги наистина е голямо, но се оказва, че салоните сме повече, отколкото е необходимо. Само в кооперацията, където се намира салонът, в който работех, има още три други студиа. Въпреки че си имахме постоянни клиенти, нямахме достатъчна печалба и оборот и се наложи да затворим“, коментира маникюристка от София.