0

С редно между 550 и 600 кг злато се търгува у нас на година. В тези обеми влизат купуване и продаване на всякакви изделия от благородния метал от физически лица - от инвестиционни кюлчета и монети до бижута. Това разкри пред „Телеграф“ експертът по инвестиционно злато Мартин Миланов.

Обемите растат, но точна статистика с колко няма. Не може да се каже и на каква конкретна стойност е търгуваното злато. Причината е, че 65-70% са бижута, които са с по-ниски карати от инвестиционното злато. Цената им зависи от това колко е благородният метал в тях, както и от стойността на изработката им. „Ако например един пръстен струва 200 лева, изработката му е още 100-200 лева отгоре“, поясни експертът.

Не по-малко от 35-40 хиляди души у нас имат или търгуват с инвестиционно злато. Това число също не е точно, тъй като банките не подават информация за техните клиенти. Няма и данни от бижутерите, които наред с накити продават и инвестиционни продукти.

Тази година хитови са инвестиционните кюлчета и монети с дракони, тъй като това е знакът на 2024 година според Китайския лунен календар, разказаха пред „Телеграф“ от фирма за продажба на инвестиционно злато. Заради засиления интерес в момента продуктите се предлагат с отстъпка, показа проучване.

Оферти

Сред най-предпочитаните оферти за инвестиция са по-големите кюлчета. Предлага се 31-грамово швейцарско златно парче с изображение на дракон. Размерите му са 40,4 x 23,3 x 1,75 мм, а цената му е 3962 лв., като доставката с куриер до дома е напълно безплатна, рекламират търговците. Изкупната му цена е 3760 лв., допълниха експертите. И подчертаха, че в последните десет години цената на златото се е покачила с над 100%, което прави активите от благородния метал в една от най-предпочитаните инвестиции за 2024 година. Предлагат се и по-малки кюлчета, които се купуват основно като подарък, допълниха търговци. За 5-грамово цената е 663 лв. Кюлчетата са освободени от ДДС и имат сертификат. Като промоция продавачите рекламират безплатната доставка на златото, но има и фирми, които правят отстъпки в цената. Намаленията важат в дните до Нова година и възлизат на 10 лв. от редовната цена. Едно и също златно кюлче може да се купи на различна цена от фирмите, които ги предлагат у нас. Най-хитовите с дракон от Швейцария и тегло от 5 грама се предлагат с разлика от 30-40 лв., установи проверка на „Телеграф“.

Лунар

Освен кюлчета може да се инвестира и в монети с дракон, които имат и колекционерска премия. На българския пазар много търсени са лунарите от Австралийския монетен двор в Пърт. Едно от предложенията е за монета с дракон от 15,55 грама - половин унция, чисто злато. Диаметърът й е 30,6 мм, а номиналната стойност 50 австралийски долара. Тя може да се закупи от специализираните сайтове за инвестиционно злато срещу 2102 лева. Цената продава пък е 1847 лева. Любопитното за австралийския лунар е, че монетата стартира с ембарго върху снимките и за момента се продава, без да се знае как ще изглежда. Много важно е колекционерите да знаят, че тя не трябва да се докосва с ръце, защото финото матово покритие се поврежда непоправимо. Затова капсулите, в които пристига лунарът, не трябва да се отварят.

Колекции

„Много хора си правят колекции, като събират последователно всяка година монети с изображения според Китайския лунен календар. Като съберат всички 12 знака, си имат готова колекция, всяка монета от която има и нумизматична стойност“, посочи Мартин Миланов.  Нумизматичната премия е по-голяма за по-старите монети - тези над 10-годишни. Цената им расте във времето. Това обаче важи за монети с лимитиран брой и номинална стойност, която ги прави официално разплащателно средство.

Ако няма номинална стойност обаче, все едно купувате бижу. Много хора се подлъгват и купуват медальони. Медальонът без номинал няма инвестиционна стойност. Ако тръгнете да го продавате, ще ви го изкупят на стойността на златото в него, все едно е пръстен, предупреждава експертът.

Цените на златото продължават да са във възходящ тренд, за който принос имат Ковид пандемията, войната в Украйна и конфликтът между Израел и Хамас. Благородният метал е известен като убежище за инвеститорите в такива несигурни времена, коментират специалистите. Към момента цената за една унция е 2180 долара, а експертите съветват 10-15% от спестяванията си хората да държат в злато.

Пазим опаковката непокътната

Изключително важно е да запазите опаковката на кюлчето непокътната, ако искате да го продадете обратно, съобщиха търговци на инвестиционно злато. Те уточниха, че когато се продава на клиента, кюлчето е в специална блистерна опаковка, която го предпазва от наранявания. При обратното му изкупуване се изисква опаковката да е в добро търговско състояние. Тя не трябва да се отваря и кюлчето да се отделя от нея. Ако опаковката не е в добър търговски вид, кюлчето се изкупува малко по-евтино.

За първи път: БНБ пуска Богородица без определен тираж

Догодина БНБ за първи път ще пусне златни монети без предварително определен тираж. Такава ще бъде първата предложена през януари. Тя е на тема „Св. Богородица-Златна ябълка“ и ще се продава в четири размера. Интересът към възпоменателните монети на БНБ обаче намалява, коментира пред „Телеграф“ нумизматът Калоян Борисов. По думите му много хора вече са разбрали, че няма да направят лесно бързи печалби, като препродават на вторичния пазар монетите на Централната банка, и това е намалило спекулантите по опашките.

Пробутват фалшиви долари от „Али Експрес“

Измамници пробутват фалшиви американски долари, произведени в Китай и закупени от „Али Експрес“, предупреди нумизматът Калоян Борисов.

Обикновено мошениците търсят жертви пред големите хипермаркети и аптеките. Спират случайни клиенти на веригите и им обясняват, че са намерили комплект американски долари, изхвърлени в близкия кош за боклук. След това им ги предлагат за 15-20 лева, макар самите монети от евтина сплав да не струват повече от 50 ст. Има и хора, изгорели по този начин със 160 лв., посочи Борисов.

Той съветва начинаещите нумизмати да купуват монети със сертификат, което намалява риска да попаднат на фалшификат. Имало обаче и отделни случаи и сертифициращите фирми да дадат тапия на менте, така че 100% гаранция няма.

*По темата работиха: София Симеонова и Ралица Димитрова ​