0

Л ицензът за дейност на застрахователната компания "Евроинс Румъния" е отнет с решение на Съвета на Органа за финансов надзор (ASF), мотивирано с признаци на неплатежоспособност на компанията, съобщи БТА.

"Съветът реши още да отправи искане за откриване на процедура по несъстоятелност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като временен администратор на компанията, със задача да осигури управлението на дейността на застрахователя и да предприеме необходимите мерки за запазване на имуществото. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон. Мандатът на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) приключва с назначаването на съдебния ликвидатор", се казва в съобщение, цитирано от Аджерпрес. От Органа за финансов надзор уточняват, че на 30 юни 2022 г. компанията няма необходимите по закон средства да покрие капиталовото изискване за платежоспособност и към 30 септември 2022 ситуацията е останала непроменена.

За покриване на капиталовото изискване за платежоспособност ("мек под", при който е препоръчителна регулаторна намесa - бел. ред.) са били необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (870 млн. лв.), а за покриване на минималния необходим капитал ("твърд под", при който регулаторната намеса е задължителна) - 1,75 милиарда леи (700 млн. лв.). Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи - санкции в резултат на 17 контролни действия, припомня Медиафакс, цитирана от БТА.

"През последните шест месеца контролът беше изключително задълбочен и експертите от Органа за финансов надзор положиха усилия да проверят какво е финансовото състояние на дружеството. Решението на Съвета се основава на обстоен анализ на ситуацията в тази компания", заяви днес говорителят на Органа за финансов надзор Даниел Апостол, цитиран от Диджи 24. Той уточни, че съгласно закона Застрахователният гаранционен фонд ще покрие всички обезщетения на водачите, които имат сключена "Гражданска отговорност" с тази компания. "Законът предвижда фондът да се финансира от няколко източника. Фондът няма правомощия да определя тарифи за застрахователни продукти и услуги. Работим върху опции, които имат за цел да защитят потребителя", каза още Даниел Апостол.

Румънското правителство обяви в съобщение, че ще подкрепи всички необходими мерки за защита на интересите на застрахованите. "След направен анализ от Органа за финансов надзор, той, като отговорна институция, ще изпрати предложенията за решение на Министерството на финансите за внасяне на равнище правителство", се казва в съобщението на изпълнителната власт, предаде още БТА.

Решението за отмяна на лиценза е било взето в четвъртък (16 март) вечерта и идва след скорошна среща на премиера Николае Чука с президента на "Евроинс Румъния" Нику Марку. На нея министър-председателят на Румъния коментира, че трябва да се намерят решения, ако компанията изпадне в несъстоятелност.

Българската Комисия за финансов надзор (КФН) съобщи днес, че компанията "Евроинс Румъния" (Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A.) не извършва застрахователна дейност в България.

Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло, пише в съобщението.

На Българската фондова борса акциите на "Еврохолд България", собственик на "Евроинс", и на неговото поделение в Румъния поевтиняха в сутрешната търговия с 3,05 на сто до 1,59 лева.

На извънредна пресконференция в Националния пресклуб на БТА Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България", съобщи, че ръководството на "Еврохолд" е предприело всички необходими действия, които да предпазят останалите дружества от групата и да гарантират тяхното стабилно и нормално функциониране.

Извън "Евроинс Румъния", всички други дъщерни дружества и бизнеси на "Еврохолд" на всички останали 11 пазара, на които те оперират, включително застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както обикновено и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и задължения, и изпълнявайки своите бизнес планове за годината, каза Христов. "Евроинс Румъния" е част от "Евроинс Иншурънс Груп" АД. По думите му този казус няма да засегне по никакъв начин дейността на останалите дружества от групата.

Във връзка с решението на финансовия регулатор в Румъния срещу "Евроинс Румъния", холдингът е започнал процедура по оспорване на това решение във всички компетентни съдилища в Европа и по света.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е съакционер в нашата компания, застава на наша стана. Ще предявим иск за десетки, ако не и за стотици милиони евро за провалената инвестиция, ако не върнат лиценза, каза Асен Христов. По думите му най-много това решение се отразява на репутацията на холдинга и в близките 2-3 месеца ще му е по-трудно за излизане на дългови пазари, макар и това да не се налага. При 25 процента пазарен дял на "Евроинс Румъния", нашите технически резерви бяха 47 процента от всички технически резерви на застраховането в държавата, посочи Асен Христов. Той допълни, че имат изключителната подкрепа на всички български институции. Христов обясни, че в Румъния са имали над 100 000 съдебни дела през последните пет години, като най-голямата част от тях са с няколко сервиза за коли.

БТА припомня, че през февруари от компанията "Еврохолд България" АД съобщиха, че са предприели всички възможни към момента оперативни и правни мерки за защита интересите на акционери, кредитори и инвеститори. Заявлението на компанията тогава дойде след разпространена дни по-рано информация за "координирана атака на служители на застрахователния надзор в Румъния срещу местното подразделение на "Евроинс".

През последния отчетен период (към септември 2022 г.) "Еврохолд" регистрира най-добрите консолидирани резултати в своята история след силно представяне както на застрахователния, така и на енергийния бизнес на групата. Очакванията са тази възходяща тенденция да продължи и през следващите тримесечия. Търговията с финансови инструменти на дружеството на Българската фондова борса и на Варшавската фондова борса ще продължи в обичайния пазарен ритъм, посочиха тогава от компанията, припомни също така БТА.