0

С викнали сме да ходим на почивка в Гърция и в общия случай да ходим на плажа, без да плащаме някаква такса, а просто консумацията. Така на практика плажуването излиза доста изгодно. Това обаче не навсякъде е така. Напротив. В повечето популярни дестинации в страната плажовете са платени и това става по различен начин. Някъде се плаща вход, другаде комплект с чадър и шезлонги, а на най-скъпите дестинации - и двете плюс минимална консумация.

Миконос

Най-скъпият пясък безспорно е на перлата на Гръцкото Средиземноморие и това е Миконос. Там шезлонг на първа линия може да достигне зашеметяващите 1000 евро на ден, че и нагоре. Пясъкът за всеки сезон се разиграва на търгове, като участниците плащат на квадратен метър от ивицата, която ще експлоатират. Така и цените за посетителите стават солени. В култовия Намос на Псару бийч първият ред шезлонги струва поне 300 евро през пиковия туристически сезон, докато в зависимост от търсенето може да достигне 1000 евро минимална консумация. От втория до петия ред цената пада до 210 евро.

В Парага, който разполага и с най-големия плувен басейн в Европа, комплектът чадър-шезлонг (за трима души) е на цена от 700 евро (200 евро за комплекта и 500 евро минимална консумация). На втория ред цената е със 100 евро по-ниска, т.е.  само 600 евро (200 евро за чадърите и 400 евро минимална консумация).

На Кало Ливади първа линия излиза по 130 евро. На Принчипоте също ВИП сенниците са 500 евро.

Зверски са и цените за маса в заведение, особено по време на участие на световноизвестни диджеи. На Алемагу минималната консумация на маса близо до сцената е 25 000 евро. Най-отдалечената маса може да имате за „скромните“ 2000.

Атинската ривиера

Съвсем не е без пари и на останалите популярни дестинации. Атинската ривиера, където освен милиони туристи през лятото отдъхват и самите атиняни, е все по-скъпа. Общинските плажове на Глифада и Варкиза ви пускат срещу 6 евро през седмицата и 8 през уикенда. Но това е началото. Сега едно плуване на организиран плаж в Атика може да струва до 80 евро на човек, непосилна цена за много семейства.

В Кавури шезлонгите за двама души през уикендите струват 45 евро. Малки бутилки вода са 3 евро, кафе 5,50 евро, сок 5 евро и сандвичи 10 евро. Във Вула комплектът шезлонги варира от €60-70 плюс €8,50 входна такса на човек, така че четиричленно семейство ще плати над €90.

На езерото Вулиагмени чадърът струва 90 евро за двама души, така че 180 евро за четиричленно семейство. Така много граждани предпочитат свободните и безплатни зони, защото чадърите стават все по-скъпи и недостъпни.

Островите

Слънчевите бани не са никак евтини и на островите, въпреки че са доста по-достъпни. На Скиатос 20 евро е комплектът, на Наксос 30 евро за първа линия, докато на Кея и Сифнос искат по 45 евро. Така за тези, които не искат да плащат за "златното" гмуркане, единствената алтернатива е това с чадър и хавлия от къщи, както и хладилна чанта на някой от свободните плажове. Въпреки че често и там няма да се спести от такса.

На север

Туристическият наплив и рекордната навалица вече направиха и цените на близките до България плажове все по-сериозни. Разбира се, преобладават, както казахме в началото, бийч-барове, които предлагат сянка само срещу консумация. Но и те намаляват от година на година. Така често вече могат да ви поискат между 10 и 20 евро за комплект чадър и два шезлонга, като някъде се изисква и минимилна консумация, която е поне 15 евро на човек. Ярък пример е живописният Афитос на Халкидики. Фрапето наближава 5 евро, въпреки че може да се намери и по-евтино. При това говорим не за луксозни заведения. Въпреки това Северна Гърция остава все още сравнително евтина дестинация в сравнение с останалите части на страната, но за съжаление нощувките скачат до рекордни нива.