0

П оне два месеца се чака за майстор за ремонт или изграждане на покрив. Това заяви пред „Телеграф“ специалистът Христо Николов, който с бригада прави и поправя в Югозападна България. Обектите, които в момента се правят, са заявени още през август, обясни Николов. Той допълни, че за спешни поправки винаги ще се намерят специалисти, които могат да ви вмъкнат в графика след седмица.  

Има много случаи, в които, за да не изпуснат нов клиент, работници правят оглед и оферта за обекта, взимат капаро, но започват същинската работа месец или два по-късно. Такъв е примерът на Ива Николова от София, която си дошла от чужбина, за да поправи покрива на къщата си през юни, дала капаро, но майсторите дошли да работят чак септември. 

Причината е, че много от работниците, които изпипват нещата, са ангажирани месеци напред, но има и пишман работници, след които често трябва да се правят поправки, споделиха специалисти. В сферата на строителството има и голям дефицит за работници, тъй като много от опитните заминаха да работят в чужбина, където надниците са двойно по-големи. Освен специалисти по покривите има дефицит и за хора, които правят вътрешни ремонти. 

Това е и причината цените на тези услуги да скочат през последните години. 

Увеличение 

Само за година-две цените на майсторските услуги за направата на покрив поскъпнаха с 20-30% в Пиринско. Вече е мисия невъзможна да се намерят работници срещу цена от 50-60 лева за квадратен метър. Най-евтините услуги са от 70-80 лева за квадрат и удрят 100 лева. При ремонта на старите покривни конструкция трябва да се има предвид, че се плаща и за бутането на вехтите греди и дъски, както и за свалянето на керемидите. Това струва между 20 и 30 лева на квадратен метър. 

„Проблемът е, че майсторите са кът. Поне тези, които могат да работят качествено. Заради това и се навъдиха доста пишман майстори, дето искат много пари, а си оставят ръцете на обекта. Други пък вземат капаро и изчезнат, та после хората се чудят как да ги открият и да си върнат парите“, твърди Димитър, който е шеф на фирма за строителни материали в Благоевград.

Материали 

Той каза още, че цените на керемидите са между 18 и 30 лева на квадратен метър, цената им зависи от качеството. Гредите и дъските вървят по 500-600 лева за кубик. Летвите, които се ползват за направата на покрив и са първо качество, са по 1,00-1,20 лева на линеен метър. 

От 6000 до 10 000 лева излиза ремонт на покрив на панелен блок, при това цената е само за един вход. В зависимост от материалите, които се използват, и изолацията може да набъбне до 15-20 лв. За ремонт на покрив на къща цената зависи от това дали само ще се подменят или пренареждат керемидите или трябва да се подменят греди и да се правят улуци. За пренареждане на керемиди цената в Бургаско е 50 лв. на кв. м за труд. Материалът се плаща отделно, като различните видове керемиди варират от 1 до 5 лв. бройката. За най-евтиния ремонт само с пренареждане на керемидите цената за къща с основи от 60 кв. м излиза 4000 лв.

Отзовават се веднага при течове 

При наличието на по-малък проблем като например теч или смяна на водосточни тръби има работници, които се отзовават веднага в Русе. Това показа проверка на „Телеграф“. Прави се задължително оглед и поправката може да стане в рамките на една седмица. Хората обаче трябва да внимават кого наемат, защото едни работят по устна договорка, а други са на светло и предлагат писмен договор, в който е посочена и гаранцията. В повечето случаи има предплащане на услугата, като най-често тя е 50 процента от стойността. По-трудно обаче може да се намери сега фирма, ако ремонтът изисква повече време - за цялостно премахване на керемидите, почистване на основата, слагане на мембрана, ново нареждане и измазване на капаци. Често цената е по договаряне.

Измамници жилят пенсионери по селата 

Ремонтът на покриви във Варна е поле за действие на много измамници. Най-често фиктивни строителни бригади предлагат ниски цени чрез оферти, разлепени по вратите на входовете на сградите, както и в сайтове за безплатни обяви в интернет. Много от тях обикалят и малките населени места в областта. През последните години случаите са зачестили, съобщиха от полицията във Варна. Най-често жертви на този тип измами са предимно възрастни хора над 70 години. Под предлог да услужат, че са им останали материали, керемиди, улуци, те предлагат срещу символична сума да извършат ремонт. След това разкулачват покрива на дадената къща или блок и тогава започва голямото изнудване за пари. За последната година в полицията във Варна са подадени 10 сигнала за подобен вид измами, установени са четири мними бригади.

По темата работиха: Елена Анастасова, Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова,Владимир Симеонов, Любомир Славов