0

Н аемът на жилищата вече се определя според бранда на кухненските уреди. С 200 евро скача рентата на апартамента, ако пералнята, миялната и печката са вградени и са скъпа марка, разказаха брокери от София за „Телеграф“.

Лукс

Под луксозен имот се разбира не само локацията да е от желаните, а и обзавеждането да е бутиково, обясниха брокери. И подчертаха, че невинаги тузарските и скъпи имоти вървят с пълен набор от мебелировка. Може например жилището да е с гранитогрес, скъпа мазилка по стените и само кухнята да е оборудвана, но пак да се води в категорията луксозни и да е по-скъпо от напълно обзаведен имот със същата квадратура и в същия квартал. Всичко зависи от вложените материали, изтъкнаха агенти. Ако преди хората са гледали основно местоположението, когато наемат жилище, сега държат и на добро обзавеждане. Заради търсенето на подобни имоти и цените им се покачват. Идеята е, че качествените електроуреди не се повреждат толкова лесно, колкото по-евтините от нисък клас. Често се оказва, че наемателят е платил за жилище с пералня, която обаче му създава проблеми. Така уредът не може да се използва. Затова е нормално наемната цена да зависи и от качеството на оборудването в имота, изтъкнаха още експертите.

Цени

В момента сред най-търсените имоти за наемане са тези в столичния квартал „Лозенец“. Цените варират именно според обзавеждането в тях. Квадратът върви около 5 евро, но за жилище със скъпи електроуреди цената скача до 7-8 евро. За 900 евро сега може да се наеме тристаен апартамент в близост до Южния парк, с луксозни подови настилки, дограма и шпакловани и боядисани стени. Жилището е необзаведено с изключение на кухнята, която е с пълно оборудване от най-висок клас. Заради това и цената на имота, който се води луксозен, е 900 евро на месец. За тристаен със същата квадратура и район, както и пълно обзавеждане, но с мебели, които се предлагат в повечето масови магазини, както и кухненски електроуреди с марка от средния ценови клас, ще платите 700 евро на месец. Тристаен от 84 квадрата в центъра, без мебели, но с кухненски уреди и нова баня струва 840 евро на месец. Напълно обзаведено жилище в „Манастирски ливади“ с площ от 94 квадрата може да се наеме за 800 евро на месец.