0

Е вропа ще се маже с лековити уникални български кремове със слуз от охлюви.

Създателката им е вписана в Златната книга на патентното ни ведомство миналата година. Това съобщиха от институцията вчера на деня на интелектуалната собственост.

Продуктът от градински охлюви се използва като активна съставка във фармацевтиката и козметиката и има лечебен ефект.

Мазилата имат успешно реализиран пазар, изтъкнаха от патентното ведомство. И уточниха, че има много патенти за различни други продукти, но не всички успяват да се реализират и да намерят потребители.

Сфери

Най-много заявки за патенти има от областта на електрониката и електротехниката, а на второ място се нарежда фармацията с биотехнологиите, съобщи председателят на ведомството проф. Владя Борисова.

Дамите имат 23,4 на сто дял от всички заявители за патенти. Най-много са фирмите, поискали патент, следвани от физически лица и университети.

За миналата година има общо 179 заявления и са издадени 90 патента с действие у нас.

Подават се и много документи до Европейското патентно ведомство, като по този показател страната ни изпреварва Румъния и Хърватия, каза още проф. Борисова.

До момента в Европа има признати и защитени 54 български вина, 10 хранителни продукта и 12 вида спиртни напитки, основно ракии, уточниха от ведомството.

Универсално

От 1 март с една заявка ще се получава патент, който ще важи едновременно в 17 държави от Европейския съюз, обяви още проф. Борисова.

Сред страните са Франция, Испания, Италия, Германия, като се очаква да се присъединят още държави, подчерта проф. Борисова.

По този начин само с едно подаване на документи за патент даден продукт ще има закрила в страните в ЕС. Предимство е също, че патентоването ще става по-бързо и по-евтино. 

От 1 юни ще заработи и единен патентен съд, в който делата за защитени наименования ще се гледат от юристи с техническа подготовка, обясни проф. Борисова.

Тя добави, че ще има фирми, които ще получат финансово подпомагане за своето патентоване чрез специални ваучери през фонда за малки и средни предприятия.