П родават ни захар за мед. Той се произвежда от пчели, които се затварят в „парници“, слагат и глюкозо-фруктозен сок, който може да бъде вреден за здравето, особено ако го използваме за заместител на бялата или кафявата захар, защото това реално е захар, която прилича на мед. Това разкри пред „Телеграф“ председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна инж. Андрей Велчев.

Той изрази сериозна тревога относно нарастващите случаи на фалшифициране на мед, след като Deutsche Welle съобщи за криза в сектора, предизвикана от масова продажба на мед, примесен със захарни сиропи.

Данни на Европейската служба за борба с измамите показват, че през 2023 г. близо 46% от тестваните проби от внесен в ЕС мед са били подправени и уточняват, че те са излезли преди няколко дни.

Според действащото законодателство в Европейския съюз продукти, съдържащи изкуствени аромати, оцветители, подсладители, глюкозен или царевичен сироп, или изкуствени пити, не могат да се продават като "мед".

ВЪЛШЕБНИ СВОЙСТВА: БГ меда удължава живота!

“Започва да преобладава фалшивият мед на традиционните места за продажба, в това число и на някои фермерски пазари. Това е нов вид хранителна измама, която е в тон с напредващите технологии. Апелираме за контрол и да се създаде междуведомствен орган, който да включва повече експерти освен експертите от БАБХ и Министерството на земеделието, да се включат и хора от МЗ“, каза той. 

Захаросване

Инж. Велчев каза, че на пазара ни може да се открие дори мед от Китай, където има фабрики за мед, и от други страни извън ЕС. По думите му все още има такива, които се захаросват и това заблуждава потребителите, че консумират автентичен продукт.

„Много скоро няма да можем да преценим кой е автентичен и кой не. Апелът на Европейския контролиращ хранителен орган и Европейски асоциации се обединяват и създават лаборатории, които да могат да разпознават хранителните измами“, добави още той и подчерта, че тази тенденция с фалшивия мед е тенденция на целия Балкански полуостров и това се потвърждава от проучването. 

Практика

Наред с директната фалшификация в сектора са регистрирани и други нелоялни практики като хранене на пчелите със захарен сироп за увеличаване на добива, добавяне на сиропи за обем, погрешно етикетиране на ботанически произход и фалшифициране на документи.

Липсата на надеждни тестове за автентичност и слабото правоприлагане създават предпоставки за глобална криза в сектора. Революционен пробив идва от екип на университета „Макгил“ в Канада, който разработи иновативен метод за бързо удостоверяване на меда с помощта на изкуствен интелект и високорезолюционна масспектрометрия.

Новата технология създава „химичен пръстов отпечатък“ на меда и позволява идентифицирането на произхода на нектара в рамките на минути, дори при преработен мед — нещо, с което традиционните методи като анализ на полени често не се справят.