0

Б езплатни жилища за работещи в обезлюдени райони и безплатни тестове за плодовитост са сред мерките, които предлагат група икономисти с цел преодоляване на демографските проблеми в страната.

Икономистите са членове на Съвета за икономически анализи. Сред тях има изтъкнати университетски преподаватели и представители на банкови институции. Те са направили анализ за това как демографията влияе върху икономическото развитие на страната.

Сред мерките, които предлагат, са например данъчни облекчения за семейно жилище, както и прилагане на гаранционни схеми за мостово ипотечно кредитиране, позволяващо покупка на ново жилище пред продажбата на старото. По този начин ще се даде възможност семействата с деца да се преместят в по-голям дом. Други възможности са въвеждане на строителни регулации, увеличаващи дела на по-големите жилища, както и предоставянето на безплатни жилища за работещи в региони с остри демографски проблеми.

Отпуск

Друга мярка, която предлагат икономистите, е родителският отпуск да се разпредели по-равномерно между двамата родители, а не да се натрупва всичко на майката, което създава проблеми на младите жени да си намерят работа.

Предлага се също да се въведат данъчни облекчения върху доходите на хората, които дойдат да живеят в България. Може да се създаде национален фонд за привличане на висококвалифицирани кадри, като с него се стимулира и връщането на българите зад граница в родината. С парите от фонда могат да се финансират допълнителни възнаграждения и да се покриват разходите за преместване. Сред предложените здравни политики пък се откроява предложението за въвеждане на безплатни тестове за плодовитост.

Влияние

След 2009 г. демографията оказва силно отрицателно влияние върху растежа на брутния вътрешен продукт.

Средният отрицателен ефект е около 0,9 процентни пункта годишно. Това представлява около 45% от средния годишен темп на растеж на БВП за периода 2010-2021 г. В същото време положителният ефект от увеличението на коефициента на заетост е около 0,5 процентни пункта, тоест нетният ефект е около -0,4 пр.п., са изчислили икономистите.