0

М инимална заплата от 1162 лева за 2026 г. прогнозира Министерството на финансите. През 2027 г. тя ще стигне 1216 лева, а през 2028-а - 1272 лева.

Разчетите на МФ са включени в указания за подготовката на проектобюджетите на първостепенните разпоредители за 2025 г. и на актуализираните им бюджетни прогнози за периода 2026-2028 г. Процедурата е свързана с изготвянето на проектобюджета за догодина.

„Телеграф“ изчисли: Ръстът на заплатата - за хляб и 200 г сирене!

Числата обаче са прогнозни допускания на МФ на база очакванията за ръст на средната заплата до 2028 г. Използвана е действащата формула за изчисление на минималната работна заплата, заложена в Кодекса на труда. Според нея най-ниското възнаграждение е равно на 50% от средната работна заплата за едногодишен период по тримесечия. Така по тази формула минималната заплата за 2025 г. бе изчислена на 1077 лв., като този размер бе гласуван вече и от правителството. При сметките бе взета предвид средната заплата през последните две тримесечия на 2023 г. и първите две на 2024 г., по данни на Националния статистически институт.

Промяна

Механизмът за определяне на минималната заплата обаче скоро може да се промени. Причината е, че България трябва да приложи в законодателството си директивата на ЕС за адекватността на минималните заплати. По тази тема вече се разгаря спор между социалните партньори. Синдикатите настояват минималната заплата да се обвърже с издръжката на живота, за която обаче липсва официална статистика. Единствено КНСБ прави свои изчисления, които показват, че към юни за издръжката на един сам човек са необходими 1453 лв. нетен доход.

ОТ ДОГОДИНА: Минималната заплата става 1077 лв.

Сблъсък

Бизнесът пък настоява при определянето на минималната заплата да се включат елементи като производителността на труда. Асоциацията на индустриалния капитал в България например вече изчисли, че ако правилно се транспонира евродирективата, минималната заплата за догодина трябва да е между 670 и 800 лева, а не 1077 лв.

ПОКОРЯВАМЕ НОВИ СТАРИ ДЪНА: Продължаваме да сме с най-ниската минимална работна заплата в ЕС!

Възможно е минималната заплата да бъде определена по новия механизъм, който отразява евродирективата, за първи път през 2026 г., допускат синдикати.