0

С лед като беше посочен в скорошен документален филм, че е мистериозният създател на биткойна, Питър Тод изчезна.

В лентата, озаглавена „Money electric: The Bitcoin master“, режисьорът Кълън Хобак посочи директно с пръст канадския криптограф и софтуерен разработчик Питър Тод, обвинявайки го, че е създателят на биткойн под псевдонима Сатоши Накамото.

Според Wired, Тод се е укрива оттогава. Изданието отбелязва, че ловът на вещици продължава цяло десетилетие, в опити да се открие човекът, пуснал биткойна. Смята се, че именно той държи ключовете към криптовалутата с потенциална стойност милиарди долари.

Накамото, сенчестият псевдоним зад лицето, за което се смята, че е разработило биткойн, и авторът на бялата книга, която го представи преди почти две десетилетия, е обект на много спекулации относно истинската му самоличност.

Тод отрече доклада, като каза пред Wired: „За протокола, аз не съм Сатоши“.

„Мисля, че режисьорът Кълън създаде твърденията за Сатоши за маркетингови цели“, добави той. „Имаше нужда от начин да привлече вниманието към своя филм.“

Тод обаче е само един от поредицата хора, които са публично обвинени, че са Накамото.

Но след като беше хвърлен в светлината на прожекторите против волята си, Тод сега е минал "под земята". Хобак от своя страна остава убеден, че Тод е Накамото.

„Въпреки че, разбира се, не можем директно да кажем, че той е Сатоши, мисля, че имаме много силен кандидат“, каза Хобак пред Wired.

Напоследък се лансира и версията, че бащата на Биткойн е Лен Съсаман. Човек, зад когото стоят вече 60 млрд долара.