0

Д о 14 ноември ще бъдат приемани заявленията за допълнителната еднократна помощ от 400 лв. за топло. При внасянето на молбата задължително се изисква лична карта и бележка за доходите на лицето, пише на сайта на социалното министерство. 

Право на тази помощ имат лица и семейства, които не са кандидатствали за целева помощ за отопление от 01.07. до 31.10.2022 г. Също и такива, които са получили отказ, понеже средномесечният им доход е надвишил границата за достъп със сума под или равна на 40 лв. Могат да подадат молба и тези, които са получили отказ, тъй като са били регистрирани по-малко от шест месеца в бюрата по труда, но задължително все още трябва да са на борсата. Те не е необходимо да подават ново заявление, помощта ще им бъде предоставена служебно.  

Лично    

Заявления-декларации ще се приемат по няколко начина, включително и в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес. Те ще се подават лично от лицето. За тази цел трябва да се представи лична карта за справка. Другият вариант е чрез лицензиран пощенски оператор, но заявлението трябва да е в оригинал. 

Електронна поща 

Заявлението също така може да се подаде и до служебната електронна поща на съответната социална служба по настоящ адрес. Тези, които ползват интернет, могат да изтеглят образец на заявление-декларация от сайта на Агенцията за социално подпомагане. Информация за електронните адреси на дирекциите „Социално подпомагане“ може да бъде намерена в рубриката „Контакти“, припомнят от социалното министерство.

Към заявлението-декларация се прилагат документи, които удостоверяват доход. Те могат да бъдат от трудови правоотношения и/или приравнени на тях правоотношения. Също така за извършване на услуги с личен труд, дейности в областта на селското, горското и водното стопанство, стипендии и други доходи. При необходимост дирекциите "Социално подпомагане" могат да изискват и други документи, припомнят от ведомството.

Финансовата подкрепа за отопление е в размер на 400 лв. и ще бъде изплатена еднократно през месец декември 2022 г.