0

М олдовска слива е на път да измести българската продукция на западните пазари. За това алармира Цветан Цеков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“. Поводът за притеснението е във връзка с решението на Европейската комисия за удължаване на безмитния внос от Украйна с още година. Той посочи, че разходите за производство в Молдова и Украйна са с 40-50% по-ниски, а и митото за внос в ЕС е нула, което ще доведе до навлизане на огромно количество евтина продукция. Основни партньори на българските производители на плодове и зеленчуци са западните страни, а сега се очаква те да купуват по-евтината продукция от Украйна и Молдова. Цеков коментира, че молдовска ябълка се представя за българска.

Щети

Във връзка с нестабилното време и отражението на ниските температури и валежите на овошките са нанесени сериозни щети върху продукцията в Североизточна България, посочи още Цеков. Има райони, където реколтата е на 100% компрометирана, засега в Кюстендил черешите са в добро състояние. Дали ще има добра година за продукцията от този район, е рано да се говори, защото времето е непостоянно и ако настъпят сериозни валежи и бури, няма да може да се обере продукцията и ще се напука. Според Цеков тази година се очаква цените на плодовете да са по-високи спрямо миналата.

Обединение

Междувременно вчера бе и официалното представяне на най-голямото обединение в земеделието - Българска аграрна камара. В нея членуват общо 13 земеделски организации, в които са над 10 000 земеделски производители. Председател на новата организация е Костадин Костадинов, който беше председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Светлана Боянова, бивш зам.-министър на земеделието, е изпълнителен директор на мегаструктурата. Основните цели са свързани с по-добра защита на земеделските производители, членство в най-голяма европейска асоциация в сектора Копа и Коджека, както участие чрез критици и експерти в създаването на национални и европейски политики. Организацията е отворена за прием на нови сдружения и обединения на производителите. Предвижда се към нея да се присъединят и университети, сдружения на ветеринарите лекари, включително и на вносители на торове.