Т ута абсолюта* порази голяма част от доматената реколта и в разгара на лятото изстреля нагоре цените на червения зеленчук до 6 лв. по щандовете. Миналата седмица на борсата са стигали до 4 лв. за кг, но вносът е успял да регулира цените на едро до 2,50 лв. за кг. В същото време зеленият български пипер е по-евтин от вносния и се очаква цената да му падне с 1 лв. до седмица. Това коментираха пред „Телеграф“ Георги Василев от асоциацията на пиперопроизводителите и Иван Кабуров, зам.-шеф на Асоциацията на оранжерийните производители.

Надупчен

Иван Кабуров обясни, че в момента на пазара се продават основно български оранжерийни домати и от отопляемите оранжерии, и втора реколта от тези, които са на неотопляеми. Доматът, отгледан на полето, в повечето случаи е крив и надупчен от миниращия молец и практически не може да излезе на пазара заради вида си, обясни производителят. Това е една от причините за огромния недостиг на червения зеленчук. Втората реколта от оранжериите ще излезе чак след 15 дни. „Тези, които аз съм заложил в оранжериите след краставиците, са на трета китка и все още са зелени“, уточни той.

Въпреки че навлязохме в сезона на доматите и по правило се очаква цените да поемат надолу, в момента цената е висока, защото нямаме достатъчно производство и сме много зависими от вноса, който сега също е недостатъчен, понеже и в съседните страни заради топлото време има аборти по растенията, допълни Кабуров. Затова и вносните ги купуват на висока цена.

Борси

В момента по информация на фермери от асоциацията на борсата в „Дружба“ плащат около 1,90-2,40 лв. килото за български розов домат на производител, а на „Първенец“ розовият върви около 2,50 лв., толкова са и кило краставици. Цената от миналата седмица се сринала от 4 лв. килото, защото търговците са успели да вкарат от Турция и Албания, и са са регулирали до 2,50 лв. за килограм. Проверка на „Телеграф“ в търговски вериги, магазини за плодове и зеленчуци и пазари показва, че градинският домат върви навсякъде около 6 лв., розовият – около 5 лв. за кг, във веригите обаче се намират български червени домати на 3,50 лв., а сортът консерва от времето на соца на дребно се предлага на 2 лв., докато на борсите е между 50 и 70 ст. за килограм, обясни Кабуров.

Пипер

Българската зелена капия може да се купи на 2,99 лв. за килограм и е значително по-евтина от зелените чушки, които бяха вкарани от Албания на над 4 лв. килото, показва проверка на „Телеграф“. Очаквам цените да паднат другата седмица с 1 лев, прогнозира Георги Василев от Асоциация „Български пипер“.

Няма нищо нелогично в това българският пипер да е по-евтин от вноса, точно сега му е времето, обясни той. В момента градинарите правят всичко възможно да се отърват от зелените чушки, за да оставят червените да зреят и да се наливат. Ако се вгледате, ще установите, че има различно качество на едно място от българските точно заради бързането да се продаде зеленият пипер, обясни той. Според Василев със сигурност в момента качеството на вносния вероятно е по-добро, за да оправдае по-високата си цена. След намалението на цените се очаква те веднага да тръгнат нагоре, защото пиперът ще започне да зрее и ще се очертае дефицит.

Кашони

Красимир Кумчев, голям производител на плодове и зеленчуци от района на Пловдив, е категоричен, че ние въобще нямаме достатъчни количества зеленчуци, за да задоволим българския пазар. „Не съм далеч от мисълта, че е възможно някои търговци да злоупотребяват и да представят вносни домати за български, защото марката „български“ светкавично продава“, каза той. Според Кумчев можем да разпознаем родните зеленчуци, като на опаковката или кашона, в който са, търсим името на производителя, а не само България. Тук те може да са само опаковани. Той спомена, че е имало практики, когато наши търговци са носели кашони с български етикети в Турция, оттам са купували евтини плодове и зеленчуци и са ги редили направо в българските кашони.

Земеделци: Да се спре вносът на съмнителни плодове и зеленчуци

Владимир Симеонов

Зеленчукопроизводители в Пиринско призовават държавата да наложи по-строг контрол над спекулантите, които подбиват цените на продукцията и съсипват сектора.

„Прекупвачите вземат от борсите стока на ниски цени, която след това продават на двойно и тройно по-високи цени. Много от тях дори не са регистрирани и не плащат никакви данъци на държавата. По този начин се ощетява хазната и затова настояваме за по-строг контрол по цялата верига – от производството до крайния потребител“, твърдят земеделци от региона.

Според тях още продължава порочната практика у нас да се вкарват бракувани зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни. Те обаче са на по-ниски цени от родните продукти и затова са предпочитани масово от купувачите.

„В момента почти всички плодове са вносни, нашите измръзнаха. Най-много по пазарите са гръцките плодове, но има и от Северна Македония. В Турция също има голям бум на земеделието, изкарват по 2-3 реколти на година, заливат ни с турска стока, която е по-евтина от нашата“, каза за „Телеграф“ Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово. Според него в Турция нямат проблем с работната ръка и затова добивите там непрекъснато се увеличават. Докато у нас качествената работна ръка отдавна е в чужбина, има криза за кадри, а и никой не иска да работи на полето за 1500-2000 лева. В същото време стопаните няма как да дават по-високи заплати, защото много често не успяват да пласират стоката си. Най-големият проблем за бранша е, че няма държавна политика за реализация на селскостопанската продукция на пазара, допълва Сабахлъков.

* Доматен миниращ молец