0

Ц ените за монтаж на мебели, които се предлагат като услуга от големите търговски вериги за мебели, са скочили драстично в последните две години и на практика изяждат промоционалните отстъпки, които ежемесечно се предлагат.

Справка на „Телеграф“ при обявените цени за монтаж показва, че средната цена за един гардероб вече достига 100 лева. При много от моделите това е повече от 10-15% от цената на продукта, какъвто е и размерът на традиционните намаления.

Оборот

На големите компании им е по-важно да трупат повече оборот и да реализират печалба. Често съпътстващите продажбата на едрогабаритни мебели услуги по монтаж и доставки отнемат повече време на служителите. Затова шефовете в тези фирми предпочитат да вдигнат цените до нива, които да отказват повече клиенти, отколкото да назначат допълнителни кадри, които и без това липсват на пазара на труда. Тяхното обучение и разходите за заплати и осигуровки струва доста. „Има доста колеги, които се водят на заплата към някоя мебелна компания, за да им вървят осигуровките, а на частно монтират на по-ниски цени в извънработното си време и така си докарват добри пари“, коментира пред „Телеграф“ дърводелецът Румен Колев. „Тази практика с доработването на монтажниците не е само при мебелите. Паркетчии, водопроводчици, електротехници... всички го правят. В повечето случаи шефовете им са наясно с това и дори са доволни, защото имат аргумент да не им вдигат заплатата“, добави той.

Алтернатива

„Ясно е, че като ни е скъпо, намираме начин и алтернатива. Събираме се със съседите и си помагаме. Гардероби, спални, секции, антрета - всичко сглобяваме. В интернет има и достатъчно клипчета с точни инструкции как да се справим и с най-трудните механизми. Не е чак толкова сложно, а накрая със спестените пари е по-добре да се почерпим“, коментира и Николай Славов от столичния квартал „Люлин“, който наново обзавежда ремонтиран апартамент. „На мен лично ми поискаха 350 лева за монтажа на два гардероба и една спалня от магазина, от който ги купих. В крайна сметка с помощта на приятели всичко ми излезе около 150 лева с включен нов винтоверт, който трябваше да купя“, добави Славов пред „Телеграф“.

*Автор: ЛЮДМИЛ ДИМИТРОВ