0

П лаването става безопасно за стотачка. Около 125 лв. излиза пълната застраховка на моторна лодка, оценена на 3500 лв. В момента има бум на запитвания за сключване на полици за плавателни съдове, показа проучване на „Телеграф“. Застраховат се както чисто нови луксозни яхти, така и малки моторни лодки, като вноската зависи от стойността им. Някои компании предлагат и отстъпки, като за яхта за 10 000 лв. ще трябва да платите между 80 и 1500 лв. за година. Така каското за кораб може да излезе по-евтино, отколкото за джип.

Оферти

За плаваща къща от 100 000 лв. ще ви искат средно между 800 лв. и 1500 лв. за година, като пакетът е промоционален. Всяка застрахователна фирма предлага различни условия. Сред офертите е застрахователна сума от 460 000 лв. с 2031 лв. премия за една година. За корабче от 386 000 лв. годишната вноска е 1590 лв.

За застрахователна сума от например 3500 лв. премията е 125 лв. за моторна лодка.

Условия

Застраховките покриват повреди по корпуса и цялото прилежащо оборудване, необходимо за нормалното плаване. Това включва щети по корпуса, потъване, отстраняване на отломки, кражба и вандализъм, природни бедствия, рискове при транспортиране на плавателния съд по суша и при вдигане и спускане от стапел. Размерът на сумата по полиците се определя от вида на плавателния съд – лодка, яхта, моторно-ветроходна или само ветроходна, както и от обхвата на покритите рискове, включването на допълнителни рискове, периодите на експлоатация, цели на употреба. Зависи и от типа на района на плаване и дори от опита на шкипера и екипажа, както и от радионавигационното оборудване, обясниха застрахователи.

Бонус

Има и специални бонусни пакети за покриване на нетрадиционни щети. Сред тях е предложение за обезщетение при зареждане с неподходящо гориво. Покритието включва също изпомпване и изхвърляне, почистване на горивната система и подмяна на горивото. Може също да се добави възможност за обезщетение при експлоатационна грешка или материални щети от екипажа на борда.