0

Н ад 200 млн. лв. ще надхвърли загубата за 2024 г. на държавната компания "Мини Марица-изток", 137,4 млн. лева е била тя за миналата година. Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в парламента в отговор на въпроси за бъдещето на мините.

Намаленият добив на въглища заради спрените доставки на суровина за ТЕЦ „Марица-изток 3“ от „Контрол Глобул“ са основна причина за увеличената финансова загуба, обясни министър Малинов. След февруари мините доставят кюмюр само на три теца в Маришкия басейн. Вместо заложения в бизнес плана за тази година добив от 17,4 млн. тона, Съветът на директорите на мините намалил прогнозата за продажби на въглища на 11,6 млн. тона до края на 2024 г., което смъкнало и финансовите приходи на компанията.

Резултат

Спрени са новите откривки и „Мини Марица-изток“ вече не могат да изпълняват договорите си към доставчици. Към 15 юли натрупаните задължения достигат 57,6 млн. лева. Над 44 млн. лева от тях са задълженията по сключени договори. Не е платена и концесионната такса към Министерството на енергетиката в размер на 3,1 млн. лева. Компанията разполага със 7,7 млн. лв. по своите сметки и е спряла назначаването на нови служители и освобождава хората, придобили право на пенсия, защото вземанията на дружеството са недостатъчни да поемат разходите. Няма пари за ремонти и те се поемат от негови служители, а не от външни фирми. Намалени са разходите на гориво. С решение на служебния министър са осигурени 150 млн. лева, 100 млн. лв. от които по кредитна линия от БЕХ и 50 млн. лв. търговски заем, по които съдлъжник е холдингът. Заплатите на работниците и задълженията към държавата се плащат, като е наета международна правна кантора да се грижи за интереса на държавата, увери Малинов.

Изход

Увеличение на капитала на „Мини Марица-изток“ с 250 млн. лева е измисленият от енергийното министерство изход за решаване на финансовия проблем. В момента се очаква становище на Главна дирекция „Конкуренция“ при ЕК за тази държавна подкрепа за мините. Изграждане на 100 мвт соларен парк, който да покрива собствената консумация на енергия от мините, е другото предложено решение за оздравяване на държавната компания.