0

Р екордните загуби от водопроводната мрежа в страната изправиха държавата пред безпрецедентна криза, показват данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи служебният министър Виолета Коритарова в отговор на депутатски въпроси в края на миналата седмица.

Над 80 процента са загубите на три ВиК дружества, над 70% на осем водни оператора през 2023 г. Само пет дружества успяват да ограничат загубите под 50 процента. 

Данни

Най-големи загуби отчита ВиК-Шумен, където те са 83,72% през миналата година, при 82,12% през 2022 г. От авариращите тръби изтичат по 36,38 кубика на ден. Другите „отличници“ по загуби са ВиК-Перник „Перник“ и ВиК- Сливен, съответно с  82,72 процента и 82,06 процента загуби. Над 78% от подаваната питейна вода губят „Монтана“, около 72 процента - в Ямболско, Хасковско, Търговищко, София-област и Добричко.

В Софийска област изтичат 20,83 кубика живителна течност на километър на ден. Само пет дружества отичат, че губят под половината от доставяната вода и това са ВиК-Русе, ВиК-Смолян, ВиК-Кърджали, ВиК-Видин и ВиК-Благоевград, където на ден течовете са под 10 куб. метра на километър.

Състояние

От началото на 2024 г. почти всички водни дружества отчитат намаление в дебитите на подземните водоизточници в сравнение с предишни години, съобщиха от МРРБ. През летните месеци някои от дренажите и каптажите  пресъхват. Това се дължи на продължителен период с по-малко паднали валежи в страната, както и на повишена консумация на вода. 

Най-засегнати от продължителното засушаване са подземните води от най-плиткия и най-близо разположен до повърхността водоносен хоризонт.  

Дебитите са изключително зависими от сезонните флуктуации на нивата на подземните води във водоносните хоризонти и от речните нива.  Намаленият дебит на водоизточниците води до намаляване на добиваните водни количества. Намалява се и налягането във водопроводната система и режимът на водоподаване.  

325 037 души в страната бяха на воден режим, който засегна 17 града и 407 села към 9 септември, съобщи на сайта си МРРБ. Тази сутрин ще бъдат съобщени населените места с течаща от време на време вода, които са изпаднали в криза между 9 и 16 септември.