0

Неизвестен портрет на цар Борис III като дете ще бъде изложен на търг в Париж на 25 май. Обявената цена е между 6 и 8 хиляди евро. Същата картина е била предлагана на аукцион във Виена през март тази година като портрет на дете, но не е достигнала търсената цена. Сега, вече с идентификацията на младия княз, бъдещ цар на България, масленото платно се излага отново на търг в аукционната къща „Мийон“ във френската столица. Собственикът не се съобщава.

Поръчан от баба му

Авторът на портрета е австрийският художник Освалд Стигер. Картината е поръчана от бабата на Борис, княгиня Клементина, от династията на Бурбоните и дъщеря на последния френски крал Луи Филип. Предполага се, че малкият Борис е нарисуван около 1896-97 г., когато се води монархически дебат дали бъдещият крал да остане католик като родителите си, или да бъде кръстен в православието като престолонаследник в православна държава. В крайна сметка това се случва въпреки опозицията на майката на Борис – Мария Луиза де Бурбон, а Фердинанд плаща висока цена - отлъчен е от Римокатолическата църква. Кръстник на малкия Борис става руският император Николай II.

Цар Борис като дете на неизвестен досега портрет.,  

 Цар Борис като дете на неизвестен досега портрет.,  
Millon

На картината детето княз държи роза. Тя е от известния сорт „Принцът на България“, създаден от Дж. Перне Дючер по поръчка на Фердинанд, известен с любовта си към ботаниката, в чест на раждането на първородния му син. Същият сорт роза е изобразен на картината „Двете рози на принца на България“ на белгийския художник Франс Мортелманс (1865-1936), продадена в Амстердам на търг в Кристис през 2011 г.

В обявата към предстоящия търг в Париж е отбелязано, че цар Борис е отровен по заповед на Хитлер заради отказа му да изпрати българските войски на Източния фронт по време на Втората световна война. Подчертава се, че детето е изобразено в римокатолическата традиция с характерната прическа за римския император Цезар. Бялата рокля и розата символизират невинност, чистота и тишина.