0

Н ови идеи за продажба на лекарства са хрумнали на Здравното министерство.

То предлага продажба на някои лекарства чрез вендинг машини - както си купуваме кафе и кроасани, така да си купуваме и хапчетата.

Възможността за продажба на лекарства чрез автомати извън аптеки и дрогерии се разглежда съвсем сериозно от ведомството.

Тази иновация в търговията с лекарства се предлага да се въведе чрез Закона за лекарствата, чийто проект е публикуван за обществено обсъждане проект. Идеята е хората да имат достъп до медикаменти без лекарско предписание, като болкоуспокояващи, очистителни, сънотворни.

През есента на 2023 година Министерството публикува проект на промени в наредба, според които лекарства с електронна рецепта могат да се продават от вендинг машини. Няколко часа по-късно проектът беше свален от сайта на ведомството с мотив, че е нужен допълнителен анализ на нормативната уредба, припомня БНР.

Сега се предлага продажбата на лекарства, за които не е нужна рецепта, да става и чрез автомати – извън аптека или дрогерия, но в рамките на административната област, в която се намира здравният обект. 

В списъка на медикаментите, за които ще бъде разрешена такава продажба, са аналгетици, противовъзпалителни, лекарства за гърло и за понижаване на температура, мултивитамини, антиалергични.

Целта е да се осигури достъп до лекарства в малките населени места, в които няма разкрита аптека. 

Автоматите ще подлежат на регистрация в регионалните здравни инспекции. С друга промяна в закона се предлага аптеките да имат възможност да провеждат информационни кампании за опазване на здравето.