0

Н ов, трети терминал, ще бъде построен на летище София до края на 2031 г. Това обещаха от концесионера „СофКънект“ при представянето на концептуалния дизайн на бъдещото приемно здание. 

Задължение

Строителството на терминала е задължение на концесионера по неговия договор с държавата, припомни присъстващият на събитието министър на транспорта Красимира Стоянова. То е част от промяната на летището, при която старият терминал 1 ще се превърне в зона за обслужване на ВИП полети, а общият капацитет на летището ще достигне до 20 млн. пътници годишно на Т2 и Т3 при 7 млн. през 2023 г. 

Дизайн

Новият Т3 ще включва сграда на 3 етажа с 52 гишета за чекиране, пешеходна връзка с Т2 и метрото, 13 коридора за проверка за сигурност с капацитет от 3000 пътници в час и 6 багажни колана. На него ще има 34 изхода за самолети. „Основните акценти са да получим терминал, който да е съвременен, модерен. Когато престояват дълго време на летището, пътниците да се чувстват комфортно и удобно“, каза Стоянова. По данни на „СофКънект“ Т3 ще струва 500 млн. лв. и ще трансформира летище София в първото 5-звездно регионално летище в Европа.