0

О бщо 420 млн. лева, или близо половин милиард, са натрупаните загуби на „Топлофикация София“ за периода от 1 юли 2021 година до август тази година. Това става ясно от справка на сайта на столичното парно.

Причината за дефицита е разликата между утвърдената цена на топлинната енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране и реалните разходи за газ и емисии на дружеството и въпреки компенсацията, която получава парното. 

Според графиката на дружеството от юли миналата година сметките за газ и емисии са били по-високи от определената от регулатора цена, която е в размер на 98,48 лева за мегаватчас.

Разликата постепенно се увеличава, като към края на юни компанията изчислява сметките на потребителите на същата цена, тоест 98,48 лева за мегаватчас, но реално плаща 217,23 лева за мегаватчас, което е със 120% повече. Тенденцията за двойно по-високи разходи от утвърдените цени е от началото на тази година. 

Загубите на дружеството продължават да се увеличават въпреки увеличението на цената на топлинната енергия от 1 юли тази година. Решението на КЕВР е тя да се продава по 137,86 лева за мегаватчас, което е увеличение с близо 40 на сто. В същото време разходите за покупка на газ и емисии за юли вече са в размер на 283,74 лева, което отново надхвърля значително определените от КЕВР цени.  

Фактури 

От справката става ясно още, че през юли произведената топлинна енергия се е увеличила с 3,37 на сто спрямо същия месец на 2021 година. В същото време средната месечна температура миналия месец 22,2 градуса и е по-ниска спрямо миналата година, когато е била 23,8 градуса.

От 15 август потребителите могат да видят сметките си за топла вода на сайта на дружеството, както и на касите в клоновете на „Топлофикация“.

Според справка на „Телеграф“ сумата за топла вода за двама възрастни в жилище е около 42 лева, но във фактурата е включена и сумата за доплащане, която е в размер на 80 лева. Така общата сума за плащане става 126 лева.

Толкова има да плаща заедно с изравнителната сметка семейство с дете за апартамент в столичния квартал „Лозенец“.