0

М орето посреща летния туристически сезон тази година в прахоляк с разбити пътища и ремонти. Във Варна се работи по основни пътни артерии както в целия град, така и по вилните зони и близките курорти на север. В разгара на сезона на много места по Южното Черноморие също текат пътни ремонти и реконструкции.

Телеграф

В района на Траката, Евксиноград, к.к. Св. св. Константин и Елена, „Бриз“, „Свети Никола“, Ален мак, „Ваялар“ и Манастирски рид край Варна почти всички улици са разкопани от месеци от ВиК във връзка с изграждането на нов мръсен канал. Освен че възпрепятстват нормалния достъп до имотите, жителите и хотелите в района са жертва на постоянни ВиК аварии и спирания на водоподаването.

Протести

Вече на няколко пъти варненци се вдигаха на протест заради окаяното състояние на улиците.  Жители на местността Траката изразиха недоволството си с блокиране на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол Йорданов" преди дни.

Подобен проблем има не само там, засегнати са още в местността Пчелина и в районите по протежението на околовръстния път в града.

В Пчелина има съвкупност от няколко проблема - водният цикъл, комбиниран с огромното строителство на високи сгради.

Повече от седмица опасна дупка дебне минаващите по разбития тротоар в местност Ален мак.

 Повече от седмица опасна дупка дебне минаващите по разбития тротоар в местност Ален мак.
Телеграф

Рехабилитация на пътната инфраструктура се извършва в целия град. Тази седмица се очаква да започне и ремонтът на бул. „Цар Освободител“, който също е в недобро състояние. Предстоят да започнат ремонтните дейности в район „Одесос“.

Всичко това съвпадна с кърпежа на дупките по Аспаруховия мост, което затапи движението на коли от южната към северната част на родното Черноморие.

 За капак на всичко кърпене на дупките по Аспаруховия мост затапи движението на коли от южната към северната част на родното Черноморие

  За капак на всичко кърпене на дупките по Аспаруховия мост затапи движението на коли от южната към северната част на родното Черноморие
Телеграф

До края на месеца ще бъде временно спрян за срок от две седмици светофарът откъм локалното платно, паралелно на бул. „Княз Борис I“ преди кръговото на „Почивка“ (посока от курортните комплекси към центъра на Варна).

Кърпене на дупките по Аспаруховия мост

 Кърпене на дупките по Аспаруховия мост
Телеграф

До 13 юли е затворена част от ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Преустановено е движението от кръстовището с ул. „Драган Данаилов“ до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“.

Нетърпимо

„Положението е нетърпимо! Разбихме си колите, не може нормално да стигнем до имотите си вече месеци наред. Да не говорим, че не дай си Боже, ако се наложи линейка или пожарна да дойде в района“, жалва се Камелия Нейкова, която живее в горната част на ул. „25-та“ в к.к. Св. св. Константин и Елена. Същото е положението и с всички улици в района, където ВиК остави разкопано след полагането на тръбите.

„Мръсотия, прахоляк и безводие. Това е курортът край Варна днес!“, възмущава се собственик на хотел в района на Ален мак преди к.к. Златни пясъци. „Целият път до „Журналист“ е разбит, липсват тротоари и всякакви нормани условия, а ние чакаме туристи“, възмущава се той. Негов колега от к.к. Чайка споделя, че проблемите в района не са от днес, а се натрупват с годините. Според неговите думи няма как общината само да изисква от хотелиерите и да събира туристическа такса и огромни данъци и за сметка на това не само не предоставя необходимата за целта инфраструктура, а и допълнително усложнява работата на туристическите обекти в района.

 Кметът на Варна Благомир Коцев по една от разбитите улици във вилната зона във Варна

  Кметът на Варна Благомир Коцев по една от разбитите улици във вилната зона във Варна
Телеграф

На юг

В разгара на сезона на много места по Южното Черноморие текат пътни ремонти и реконструкции. Засега обаче рехабилитациите не създават проблеми. В курортите на юг основно се кърпят дупки върху малки участъци. Най-сериозни са ремонтите в Бургас. Преди седмица започна ремонт на пътя Бургас – Сарафово в участъка между пътния възел тип „Тромпет“ на Северния обход до Гробищния парк. От общината обясниха, че рехабилитацията на пътната отсечка започва в този момент, тъй като сега е било осигурено необходимото финансиране от страна на държавата.

Първоначално ремонтните дейности се извършват в платното от страната на Гробищния парк – по посока от квартал Сарафово към Бургас. Въведена е временна организация на движението в района, която осигурява безпроблемно пътния трафик. 

Автомобилите, идващи от Бургас, се движат в двете ленти еднопосочно от кръговото кръстовище на бул. „Димитър Димов“ и ул. „Транспортна“ – при Гробищния парк, в посока Сарафово. Пътуващите от Сарафово към центъра на Бургас  преминават по пътния възел тип „Тромпет“ и новоизградения участък от Северния обход на града, след което ще се включват към път I-6 София – Бургас.

Ремонтните дейности на пътя Бургас – Сарафово включват преасфалтиране на трасето, полагане на пътна маркировка и монтиране на нови осветителни стълбове. След като приключат дейностите по ремонта на трасето в посока от Сарафово към Бургас, ще започне обновяване на платното в обраната посока. Според първоначалните планове цялостната рехабилитация на пътната отсечка ще продължи около месец и половина.

Бордът по туризъм: Спрете ремонтите!

Членовете на Националния борд по туризъм апелираха за преустановяване на ремонтните дейности по пътищата, които водят към морските ни курорти. А на местата, където това е практически невъзможно, за създаване на по-добра организация за тяхното приключване в най-кратък срок, за да не бъде нарушен пътникопотокът към черноморските курорти. Това се казва в позиция на организацията, адресирана до служебния премиер Димитър Главчев и министрите на туризма и на регионалното развитие и благоустройството Евтим Милошев и Виолета Коритарова-Касабова. Позицията бе заради започналия активен летен туристически сезон и засиления трафик към Българското Черноморие по автомагистрала „Тракия“.

От НБТ изтъкват, че и тази година въпреки уверенията на отговорните органи отново се извършват ремонтни дейности по основните пътни артерии на страната, които затрудняват придвижването на туристите, усложняват пътната обстановка и създават предпоставка за пътнотранспортни инциденти.

*Автори: Елена Анастасова, Любомир Славов