0

В исоки цени на водата, изключително остарели водопроводни и канализационни мрежи, огромни над 55% загуби и хронично недофинансиране са резултат от лошото управление на ВиК сектора. Това съобщи регионалният министър Андрей Цеков и определи като основна причина неадекватното управление на дружествата.

Факти

Скъпа електроенергия помпа цената на водата, разкри проверка за разходите за електричество на ВиК операторите, които са едни от най-големите потребители, каза министър Цеков пред БНР. Водните дружества са сключили договори за доставка на ток на неизгодно високи цени, въпреки че за избягване на проблема с драстичното поскъпване на електроенергията бе създаден държавен търговец - доставчик на електроенергия - „ВиК енерджи груп“, който да доставя енергията на възможно най-изгодна цена на ВиК дружествата. Тя може да бъде най-много 2,83 процента над борсовата цена, но редица ВиК оператори имат сключени договори на значително по-високи цени с външни доставчици, показала проверката.

За 8 месеца пет ВиК дружества са платили с 2,3 млн. лева повече, отколкото биха дали, ако се бяха възползвали от държавния доставчик. Най-голям преразход има „ВиК-Шумен“, което купувало тока на цена 63,50 лева над борсовата. Ако я е купувало от държавния доставчик, е щяло да плаща само 5-6 лева над борсовата. „ВиК-Варна“ е купувало електричество на цена 12,75 лв. над борсовата, „ВиК-Стара Загора“ е с 26,88 лв. над борсовата. ВиК операторите са били компенсирани с 38,6 млн. лв. заради по-скъпия ток, но това не е попречило да се увеличи цената на водата в 13 области, като на места поскъпването е до 45 процента, показват решенията на КЕВР за тази година.

Прекратяване

Незабавно да бъдат прекратени всички договори на неизгодни цени и всички ВиК оператори да преминат към най-изгодния държавен доставчик, е препоръчал министърът. Министерството е инициирало и кадрови промени, където са констатирани щети за ВиК дружества заради лошо управление и неизгодни договори. Проверката разкрила също, че шефове на някои ВиК дружества са си гласували много високи възнаграждения - между 7 и 11 бона, докато работниците и техническият персонал са ниско заплатени, което определя недостига на квалифицирани кадри в сектора.