0

З латната треска това лято ще е на промоция. Цените на металотърсачите паднаха с два стотака, показа проучване на „Телеграф“. Интересът към детекторите в специализираните магазини в момента е огромен, рекламират търговци. Оборудването с намаление излиза около 400-450 лв., вместо 600-650 лв. С отстъпка се продават както малки аксесоари като сита и легенчета, така и металотърсачите, които струват и повече пари.

Оферти

Сред предложенията за пълно оборудване е металотърсач със сонда, комплект сита, ръководство за търсене на самородно злато на DVD носител. Всичко излиза 449 лв., като предишната цена е била 600 лв. В комплекта търговците са включили като комплимент и късметлийска старинна монета, сечена след 1800 г. Гаранцията на уреда е 5 години. Металотърсач с цифров индикатор за дълбочината на монетите може да се купи за 700 лв., намален от 900 лв.

Деца

Предлага се и специално оборудване за деца. Металотърсач за малчугани, който е изключително лек и и удобен, може да се купи за 230 лв. вместо за 250 лв. Въпреки че е предназначен специално за малки приключенци, може да свърши работа и на възрастен, обясняват търговците. По-евтино излизат ситата и легенчетата за промиване на златни частици. Цените им са намалени с 10 лв. и в момента варират между 20 и 40 лв. По-скъпите имат специални улеи. За 35 лв. може да се намери професионален леген с три отделни зони за пресяване на златинки.

Наем

Оборудване може да се вземе и под наем. Цената варира между 25 лв. и 90 лв. на ден, а за цяла седмица трябва да се бръкнете с 90-350 лв. За тези пари ще ви дадат и металотърсач, и легенчета за промиване на златинки.

Мераклиите търсят съкровища около София, Пловдив, както и около Ягодинската пещера в Родопите. Според Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити обикновено тежкото злато се концентрира върху основна скала или на 50-60 см над нея.

Златотърсачите обикновено обикалят реките по-скоро за хоби, отколкото да открият нещо. Обикновено не намират повече от грам, като много от тях предпочитат да си оставят откритото съкровище за спомен, разказаха експерти.