0

К ултовият комплекс „Черната котка“ на входа на София се продава за 10,650 млн. евро, съобщи за „Телеграф“ собственикът на имота Георги Янакиев. Цената може да бъде дискутирана при сериозен интерес, изтъкна Янакиев. Емблематичният от времето на соца хотел с басейн и ресторант, популярен като „Църна маца“ на бул. „Цариградско шосе“ 426, в момента е под наем за 16 800 лв. месечно. Арендаторът е готов да плаща по 24 000 лв. от март тази година, в случай че новият собственик не реши да прекрати договора за наем.

Оферта

Офертата за продажбата на комплекса е разгледана над 4 хиляди пъти, провери „Телеграф“. „Имотът е апортиран във фирмата като непаричен актив, има възможност за закупуване на цялата фирма с активите й, което пести 3 процента от ДДС и налог за купуване на имота“, уточни Янакиев пред „Телеграф“. Той допълни, че в момента хотелската част не работи за резервации. Взета е под наем от строителна фирма и работниците, които са чужденци, са настанени там. Имотът е газифициран, с локално отопление, но няма канализация, ползва се септична яма.

Характеристики

Общо 13,585 кв. м е площта на земята, която е на 2 нотариални акта. Сградите са с обща застроена площ от 1600 кв. м. Строителството на комплекса е завършило през 2007 г. и оттогава той е популярен не само в столицата, а и в цялата страна. Освен за отдих и забавления, особено популярен с летните си партита край басейна, комплексът е бил и открито студио за снимки на известни предавания. През лятото на 2017 г. два дни оттам се излъчи „На кафе“, където Гала покани и своите гости. Там са организирани редица музикални партита, сватби, фирмени банкети и др.

Комплексът включва два поземлени имота. В първия има хотелска част на 4 етажа, еднофамилна жилищна сграда на две нива, двуетажен ресторант, няколко допълнителни постройки, сред които хангар, депо, гараж. В другия поземлен имот има още една еднофамилна двуетажна жилищна сграда и открит плувен басейн. Собственикът каза още, че две години опитва да промени градоустройствения план. По негово искане през 2022 г. е започнала процедура за обединяването на двата имота в един общ. Това е съобразено с действащия общ устройствен план на столицата. Имотите попадат в смесена функционална зона предимно за околоградския район.