0

М едната монета с образа на автора на „Железният светилник“ Димитър Талев стигна едва 200 лева в сайтовете за обяви веднага след като бе пусната вчера от БНБ.

За първи път за последните две години, откакто се разгоря истерията с възпоменателните пари, опашката пред централната банка бе толкова рехава – сутринта чакаха само около двадесетина души.

За ниския интерес към монетата с лика на Талев свидетелстваха и офертите на вторичния пазар, които се пускат малко след като БНБ започне продажбите. В платформи за обяви цената варира от 120 до 200 лева. Имаше и предложение за 154 лева – с точно 100 лева повече от цената, на която централната банка продава парата на своите каси.

Обяснение

Слабият интерес към монетата се обяснява с огромния й тираж – цели 7000 бройки. Известно е, че в нумизматиката колкото една пара е по-рядка, толкова по-висока е цената й. Централната банка води политика за увеличаване на тиражите на възпоменателните пари заради огромния наплив от купувачи в последно време. Много от хората на опашките обаче не са просто колекционери, а спекуланти, които искат да изкарат стотина лева, препродавайки монети на вторичния пазар.

Всички запитани обаче твърдят, че си купуват монетите с колекционерска цел.

"Чакам от 6:30 ч. сутринта, защото съм колекционер и събирам монети. Тази нова монета на БНБ е много красива и според мен си заслужава инвестицията", коментира пред БТА 18-годишният Пламен Кисьов от София.

"Наследил съм много монети - от царско време, от комунизма и продължавам традицията с колекционирането. Имам няколко класьора", разказа младежът.

Колекционери

Георги Евтимов, който е колекционер от 2 г., заяви, че ще я запази за себе си. Мартин Иванов също поясни пред БГНЕС, че ще присъедини към колекцията си монетата на Димитър Талев. “Събирам всякакви монети на видни български личности”, каза той.

Най-търсената пара от серията „Български творци“ остава тази с лика на Стоянка Мутафова. Тя все още държи висока цена в платформите за обяви. Въпреки че бе продавана от БНБ срещу едва 30 лева, сега тя може да се закупи срещу поне 250 лева. Офертите стигат дори до 600-700 лева, но при такава висока цена едва ли ще срещнат купувачи.