0

Н ад 100 млн. лева ще похарчат фермерите за техника. Общо над 160 млн. лева са предвидени по два приема за инвестиции, преработка и маркетинг по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които стартират през юни. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов по време на официалното откриване на XVI-ото специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО на летище Стара Загора.

Там са представени 216 фирми, чиито шатри са разположени върху над 36 000 кв.м площ. Изложението ще продължи до 17 май.

Пари

Прогнозите са голяма част от милионите по ПРСР да бъдат похарчени от българските производители за техниката, изложена на БАТА АГРО ’24. „До края на май се очаква да получим одобрение по първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, а по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени два приема през юни.

Опитваме се да издърпаме кампанията с един месец по-рано от това, което беше миналата година“, уточни аграрният министър. 

Храни

„Новото тази година е още по-богатата зона за представяне на хранителни продукти. Тя предлага изключително разнообразие от прясна домашно приготвена храна, като освен типичното барбекю има и обедно меню с готвени ястия, бургери и сандвичи, както и различни десерти и крафт бира.

Посетителите могат да купят направо от производителите сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, вино, мед и пчелни продукти, билки и подправки, занаятчийски печива.“ Това обясниха за „Телеграф“ организаторите от Българската асоциация на търговците на агротехника.

Вносители

Официалните вносители на световноизвестни брандове за земеделска техника, както и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, семена, торове и препарати, резервни части, инструменти и други, са традиционните участници в изложението. С колективен щанд са представители от Аржентина, Полша и Украйна.

Официалните вносители на световни марки и техните чуждестранни партньори представят иновации в техниката и технологиите за модерно земеделие. Представени са много фирми за консултантски услуги, финансови и банкови институции, части за автомобилната индустрия, едра строителна техника и други.

Десетки са и чуждестранните изложители в БАТА АГРО, като сред тях е Полската агенция за инвестиции, която участва с колективен щанд на производители на агротехника от Полша.