0

Н апитките на богатите станаха хит и у нас. Тузари броят по 2 бона за бутилка шампанско, разказаха от магазин за алкохол за „Телеграф“.

Най-търсени са френските пенливи еликсири. Цените на топмарките тръгват от 100 лв. за шише и удрят 1900 - 2100 лв., показа наша проверка.

Оферти

Сред офертите на магазините са вина за по 200-700 лв. За тези пари взимате оригинално френско шампанско от 750 мл. Горещо предложение е в момента шише за 142 лв. Напитката е с цвят на злато и мощни аромати на тропически плодове.

На небцето остава завладяващ вкус от сладостта на карамел и дюля, с освежаваща киселинност на грейпфрут и джинджифил, обясниха търговци. Други продават луксозни комплекти със скъпо шампанско на промоция. Така за 2 бутилки от 750 мл с чаши в дървена кутия ще платите между 370 и 450 лв. Сред най-скъпите предложения е бленд от Пино Ноар и Шардоне за 1900 лв.

Шампанското има нежен светложълт цвят със зелени нюанси и е с фини балончета. Ароматът му е с доминиращи плодови нюанси на свежи лимони и зелени ябълки, комбинирани с прекрасни нотки на прясно изпечен хляб, рекламират продавачите. Всички еликсири с подобни цени отлежават в дъбови бъчви, като всяка седмица се извършва и батонаж, уточниха експертите. Подобни вина стоят поне по 4 години в избата.

Бюджетни

Сред по-бюджетните бутикови вина са отлежалите червени. За 80 лв. може да купите топеликсир с български произход, произведен по специална технология, отлежавал в дъбови бъчви една година. Става дума за изтънчени вина на по-приемливи цени. „Едно е да купите вино за 150 лв., друго е да струва 80-90 лв.“, подчертаха търговци. И допълниха, че има много родни изключително качествени еликсири на цени между 70 и 100 лв.

Търговците обясниха, че най-скъпите бутилки се взимат обикновено за поводи като сватби и кръщенета. Заради големия интерес някои от най-скъпите вече са изчерпани. Сред тях е предложение за френско шампанско в 6-литрова опаковка на цена от 1285 лв. Дефицит са именно големите разфасовки скъпи вина, защото са удобни за събирания с повече хора, казаха още продавачите.