1

Х ора, близки до страховитата банда за отвличания „Наглите“, се опитват да сложат ръка на гората в района на Ихтиман. Заради действията им в момента има недостиг от дърва за огрев в района. Това разказаха пред „Телеграф“ притеснени местни жители, които разчитат на доставка.

Жители на града и околните села споделиха, че фирмата, която досега ги е зареждала с дърва, е притискана от нов играч, който разполага с политически протекции. „Успяха някак си да ни доставят дърва, но който сега иска да поръча, е много трудно“, коментират те.

Жалби

Екип на „Телеграф“ се срещна с представители на най-голямата фирма в района - „Експрес 79“ ЕООД, за да проучи откъде идва проблемът. Оказа се, че върху дружеството, което от години се занимава със сеч в района, от няколко месеца се оказва сериозен натиск, включително и от народен представител, който в момента е кандидат за депутат и не можем да споменем имената му. „Ние не сме участвали тази година в нито една процедура и не сме обжалвали, тъй като по закон спират сечта при жалба. Има жалба от друга фирма, но тази година сечта не само че не спря, но дори е завършена“, обясни пред „Телеграф“ собственикът на фирмата Емил Караджов. „Реално ние не сме спънка общината да продава дърва за местното население. Ние продаваме кубик дърва за 100 лева и в Ихтиман това е най-ниската цена в цяла България. Голяма фирма сме, разполагаме с модерна техника. Добиваме по 1000 кубика на ден напълно законно, няма смисъл да си играем на дребно и да сечем без разрешение“, обясни още Караджов.

Тормоз

Той е подал редица сигнали за незаконна сеч, както и жалба за указван срещу него натиск, която е адресирана до главния прокурор, до ГДБОП и до президента на България. „Депутатът, който уж защитава горите и сочи нашата фирма, а сега и още една в Карлово покрай наводненията, всъщност се е свързал с един човек с криминално минало, който сега се представя за природозащитник - Симеон Николов от Вакарел, известен като Мони Дебелия“, обясни още Караджов. „Оказва страхотен натиск и е странно, че като депутат обикаляше горите заедно с горските. Това ли му е работата?“, допълни още управителят на дружеството. Адвокатът му Продан Проданов допълни, че Дебелия е добре познат на органите на МВР за множество противообществени прояви. От жалбата става ясно, че Дебелия е бил и част от страховитата група за отвличания „Наглите“, бил е задържан, но след това не му е повдигано обвинение поради липса на достатъчно доказателства. „От края на 2020 г. Симеон Николов тормози мен и жената, с която живея, както и служители на фирмата ми“, обясни Караджов. От жалбата му е видно, че въпросният господин е отправял заплахи за саморазправи, както и за убийство.

Внушение

Самият Николов не е собственик на фирма, а се представя като обикновен гражданин и природозащитник. Според Караджов обаче този човек реално стои зад фирмата „Зоар лес“ ЕООД, която официално се води на Благовест Илиев, който живее на семейни начала със сестрата на жената на Николов. Народният представител пък от страницата си във Фейсбук внушава, че фирмата „Експрес 79“ е част от дървената мафия, което не отговаря на истината. Свързаният с „Наглите“ Николов пък заедно с други мъже от Вакарел обикаля с високопроходим джип горите и плаши служители, които работят за конкурентната фирма.

„Ние ходим на проверки за незаконна сеч. И хората, които проверяваме, са ви дали информация, че съм бил проверяван по „Наглите“. Целта им е да излязат от ситуацията по някакъв начин. Това, че съм проверяван, не са ме осъждали“, коментира Симеон Николов пред „Телеграф“. Той бе категоричен, че няма фирма, няма интереси, а обикаля горите единствено като гражданин и защото обича природата и иска да я опази. „Фирмата „Зоар лес“ няма нито едно отрязано дърво“, подчерта Николов, който обаче твърди, че няма общо с това дружество. „Фирмата има интерес да работи, но никой не я допускаше досега да работи“, допълни той. „Това дали аз имам някакво криминално минало, тук не става дума за това. Не е тема на обсъждане“, категоричен бе той. Николов отрече да има някаква роля в предизборната капания, но потвърди, че се познава с бившия депутат и настоящ кандидат за народен представител от Софийска област. „Може да съм близък с него, но по никакъв начин не участвам в кампанията“, обясни той.

1000 кубика изчезнаха мистериозно

1000 кубика гора над магистрала „Тракия“ край Ихтиман е изсечена поголовно, а кой го е направил, си остава мистерия. Според народния представител, чието име не може да споделим, сега фирмата на Емил Караджов обжалва процедурите и блокира дърводобива. „Фирмата си отмъщава, като бойкотира практически приходите на общината от дърводобив“, каза ексдепутатът пред „Телеграф“. От фирмата обаче предоставиха документи, които ясно посочват, че за 2022 г. нямат нито едно обжалване.