0

Н ай-големият европейски автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) планира да закрие най-малко три завода и десетки хиляди работни места в Германия, обяви днес ръководителят на синдиката на работещите в компанията Даниела Кавало, цитирана от световните агенции.

Освен това капацитетът на всички останали производствени обекти на компанията в най-голямата икономика в Европа ще бъде намален, предвижда план на ръководството.

Планът, оповестен в прессъобщение, включва също намаление с 10 на сто на всички заплати и тяхното замразяване през 2025 и 2026 г.

Ръководителите на германския автомобилостроител планират масови съкращения, като цели отдели са изложени на риск от закриване или преместване в чужбина, допълва Франс прес.

"Ръководството е напълно сериозно за всичко това", заяви Даниела Кавало пред служители на компанията във Волфсбург.

"Това е планът на най-голямата индустриална група в Германия да започне разпродаване в родната си страна Германия", допълни тя.

Заводът на "Фолксваген" в Оснабрюк, който неотдавна загуби очаквана последваща поръчка от "Порше" (Porsche), е особено изложен на риск от затваряне, според синдиката.

"Всички германски заводи на "Фолксваген" са засегнати от тези планове", допълни Кавало, без да дава повече подробности.

Компанията е работодател на около 120 000 души в Германия, около половината от които работят в централата на корпорацията и главния завод в северния германски град Волфсбург.

Всички фабрики се намират в северозападната провинция Долна Саксония, с изключение на завода в град Касел, провинция Хесен, Централна Германия, посочва ДПА.

През септември компанията прекрати дългогодишното споразумение за сигурност на работните места с профсъюзите, което беше в сила над 30 години и отваря вратите за възможни съкращения от средата на 2025 г.

Кавало и други синдикални лидери обещаха да се противопоставят на всякакви опити за закриване на работни места във "Фолксваген".

Досега "Фолксваген" не е затварял завод в Германия и не е прекратявал дейност никъде по света от повече от три десетилетия.

Ръководителите на корпорацията трябва да се срещнат с представители на синдиката "И Ге Метал" (IG Metall) в сряда за втори кръг от преговори за нов колективен трудов договор.

На първоначална среща през септември "Фолксваген" категорично отхвърли исканията на профсъюза за 7 на сто увеличение на заплатите и настоя за свиване на разходите. Компанията все още не е предоставила повече подробности.

След новината федералното правителство призова днес "Фолксваген" да защити работните места в компанията, предаде ДПА.

Правителствен говорител отбеляза, че самата компания все още не е коментирала плановете, но заяви, че позицията на канцлера Олаф Шолц по въпроса е ясна.

По думите на говорителя такива вероятно погрешни решения, взети някога от ръководството, не трябва да са за сметка на работниците.

Целта е да се запазят работните места в автомобилния производител, добави той.

*Източник: БТА