0

Ф изическите лица ще си спестят тази година близо 557 милиона лева налози чрез въведените със закон данъчни облекчения. Това сочи прогнозата за данъчните разходи за 2023 г., публикувана на сайта на Министерството на финансите. Данъчните разходи всъщност отразяват каква сума ще загуби бюджетът заради въведени данъчни преференции и облекчения за хора и фирми.

Общата сума за тази година вече е набъбнала до над 1,7 милиарда лева. За сравнение докладът за данъчните разходи за 2021 г. сочи, че хазната тогава е загубила 1,141 милиарда лева, които са останали в джоба на данъкоплатците. Само физическите лица преди две години са си спестили 439 милиона лева. Сега сумата набъбва до над половин милиард.

Родители

Сред облекченията за физическите лица са например данъчното облекчение за родители, за млади семейства, за ремонти в жилището и много други – общо 14 на брой.

През тази година по линия на ДДС данъкоплатците ще си спестят близо 390 милиона лева. В тази сума е отразена например намалената ставка за ресторантьорите и хотелиерите.

Облекченията по линия на акцизите ще оставят в джоба на данъкоплатците 316 милиона лева. Фирмите пък ще си спестят 474 милиона лева по линия на корпоративните данъци.

Изпълнение

Междувременно стана ясно, че дупката в хазната се разширява до 1,4 милиарда лева при заложени 4,6 млрд. лв. Това сочат предварителни данни на МФ към края на октомври. Дефицитът вече възлиза на 0,8% от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Министерството подчертава, че в оставащите месеци до края на годината бюджетното салдо ще достигне планирания дефицит от 2,5% от БВП.

Данъчните постъпления по консолидираната фискална програма нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 4,4 милиарда лева (11,6 на сто). Към края на септември изпълнението на приходите по най-важния налог – ДДС, е 68,3%. При заложени в Закона за бюджета постъпления от 17 милиарда лева са събрани 11,6 милиарда. Разходите към края на октомври пък растат с 9,1 на сто спрямо същия период на миналата година.