0

Н ад 30% от новото строителство у нас е некачествено, с евтини материали от нисък клас. Това съобщи за „Телеграф“ Борислав Точевски от асоциацията на строителните предприемачи. Той подчерта, че това се дължи на дългите административни процедури, по време на които цените на имотите растат. По думите му, за да компенсират и да не оскъпяват жилищата, много строители са принудени да заложат на материали от по-лошо качество.

Причини

Не е малък процентът на тези инвеститори, със сигурност е над 30 на сто. Според Точевски те намаляват качеството, защото това е единствената им възможност да не надуват цените на жилищата, които в крайна сметка са като направени в час по трудово обучение. Предприемачите продават сега на 1500 евро на квадрат, като предвиждат, че за една година ще могат да се преборят с администрацията и ще построят дадената сграда за две години. Но ако тази една година се увеличи с още една, през това време цените на имотите растат. Инвеститорите не искат да увеличават крайната цена или не могат да го направят. Затова единственият им шанс е да намалят качеството, уточни експертът. Това е принцип и важи за всички райони на София, изтъкна той. Увеличеният срок от администрацията води до негативна тенденция, каза още Точевски.

Искания

Затова от браншовата асоциация настояват за намаляване на административната тежест. По този начин биха се намалили сроковете за разглеждане на проектите, уточниха от асоциацията. Оттам искат и улесняване на процедурите за регулация на нови терени за строителство. Според членове на бранша София не е презастроена и на това се дължала лошата й инфраструктура. Намерението на предприемачите е да строят в жилищните квартали, защото там имало подходящи условия за това, като изградена ВиК мрежа и т. н. Подходящи според бранша са и зоните с изоставени предприятия, стари жп линии и др.

Скъпо

С над 30 на сто са поскъпнали апартаментите за една година, допълниха от бранша. Със 100 процента са се вдигнали цените само на арматурата и на дървения материал. Стойността на тухлите е нагоре с 50 на сто. Предприемачите уточниха, че разликата в цената между строителството на зелено и това с акт 16 е между 15 и 25 на сто. Важен фактор е и цената на земята. Това е причината например в „Лозенец“ имотите да са по-скъпи от тези в „Люлин“, добавиха специалистите.