0

Е дна минимална заплата от 933 лв. не стига за уикенд на басейн с минерална вода. Това установи проверка на „Телеграф“ в градчетата, близки до София, в средата на април.

Цените за нощувки са космически, ако решиш да си платиш за отдиха с басейн с топла минерална вода, като в много от случаите не са включени закуските. Палмата на първенството държи луксозен хотел в Сапарева баня, където нощувка, закуска и посещението на СПА центъра излизат 432 лв., но без процедури. Практически цените са по-високи и от петте звезди на Белчин баня, където нощувката излиза 345 лв. По-скъп е прославилият се наскоро супер петзвезден лукс във Велинград, където онлайн търсачките в момента предлагат една нощ за 432 лв. При това не се предлага никаква храна в тази цена освен закуска, но и това не е сигурно.

Три пъти

Прави впечатление, че хотелите с минерален басейн в Сапарева баня след пандемията почти тройно са вдигнали цените. И ако там в началото на 2020 г. в двузвезден хотел със закуска и гореща минерална вода на малък вътрешен басейн спането излизаше около 70 до 90 лв. в апартамент за две нощи на човек, то вече за 1 легло в двойка плащаш 144 лв. за нощ. При това Сапарева баня не предлага кой знае какви забележителности, освен че там може да се види един от най-горещите гейзери в света, чийто воден стълб извира от 75 м дълбочина с температура от 103 градуса. Центърът години наред продължава да е неугледен и въпреки скъпите хотели е видно, че местните хора като цяло не живеят кой знае колко добре.

Долна баня

Долна баня, която е на не повече час от София, също може да се похвали с високи цени, но е значително по-евтино от Сапарева баня. Там двойката в тризвезден хотел е на цени между 130 и 150 лв. за уикенда, а през седмицата е с десетина лева надолу. Обичайно закуската е включена, но за сам човек практически отстъпка няма или е от порядъка на 10 лв. Така една персона е длъжна да плати, колкото за двама души. Долна баня доскоро изглеждаше интересно място със старите си къщи от началото на миналия век, но ремонтът на улиците не е приключил вече четвърта година. От друга страна, въздухът е много чист, има простор, а наоколо се ширят ягодови и малинови плантации.

Общо

Сметката излиза следната, ако вземем средно цените за престой в двата почивни дни в хотел с минерална вода за едно семейство от четирима души с дете до 14 г. и едно над тази възраст. Стая с джакузи, защото повечето са такива за двама възрастни, е 360 лв. плюс допълнително легло за голямото дете 120 лв. и за по-малкото 60 лв. Това прави 540 лв. Като добавим транспорта с личен автомобил около 50 лв., излиза 590 лв. плюс разходите за два обяда и две вечери за четирима души, с включени салати и основно, плюс алкохолни и безалкохолни напитки - 740 лв. общо в най-лекия случай. Допълнителни екстри като масаж, например за родителите - още 120 лв. и сметката набъбва на 860 лв. Към това няма как да не добавим извънредните разходи за сладоледи, дребни шоколадчета, а защо не и някоя тортичка, от която се изкушават и възрастните, примерно посещение във ферма за щрауси и така стигаме една минимална работна заплата от 933 лв.

Само плажът е 20 лв.

Ако човек иска да му излезе по-тънко, може да си наеме стаи в къщи за гости, които вървят между 50-60 лв. В такъв случай се налага да си плаща само горещия басейн, плюс сметките за обяди и вечери. Като цяло къпането в минерална вода почти навсякъде е 20 лв., но има и такива, които за цял ден са 30 лв. Някои от хотелите в Долна баня обаче предупредиха пред „Телеграф“, че ще вдигнат цените на басейните за лятото поне с 10 лв.

Предлагат яйца от домашни кокошки

Някои от хотелите са направили допълнителни инвестиции и за да предлагат по-качествена храна, са построили оранжерии за пресни зеленчуци със стари сортове домати, тиквички и пипер. За да затворят цикъла, с отпадъците от ресторантите изхранват кокошки, които всекидневно снасят яйца.