0

С алатата „Цезар“, която е една от най-поръчваните разядки в заведенията, мина по цена две кила месо или две сурови пилета. Това показа проучване на „Телеграф“ в заведения в 6 големи града. На столичния булевард „Витоша“ се сервира срещу 17 лева, но има заведения, в които цената й стига 19 лв. В нея има салата „Айсберг“, крутони, пармезан, чери домати, аншоа и сос. Но в много ресторанти съставките са различни. В някои слагат и скариди, но тогава цената минава 22 лв. за порция. За сравнение, килограм свинско месо на промоция в магазини за търговия на дребно върви между 7 и 9 лева, а пък цената на охладено цяло пиле, което тежи около 1,5 кг, струва 10 лв. 

ОТ СКЪПОТО: Пържоли изместват салама и кюфтетата

Локация

В центъра на София за 17 лева може да поръчате и овчарска салата. Тя също е често търсена от клиентите на ресторантите, тъй като с нея може човек и да се нахрани. Освен зеленчуци в овчарската салата има и шунка, яйце и гъби, което я прави предпочитана от много хора. В различните градове в страната и в зависимост от локацията на заведението тя се продава на цени от 8 до 17 лв. Най-евтина е във Варна в ресторант на 2 километра от центъра на града.

ЦЕНАТА НА ТРАПЕЗАТА: Олиото и зарзаватът – нагоре, портокалите – надолу!

От проучването става ясно, че цената на мезето за ракията поскъпва с 50% до центъра на града. В най-посещаваните зони съответно салатите са с от 2 до 5 лева по-скъпи, отколкото в заведения на 2 километра от централната част. Например в София в заведения, които се намират само на 2 км едно от друго, цената на порция овчарска салата от 11 скача на 17 лв. В Бургас, Варна и Пловдив увеличението е с около 2 лева. А в Русе и Стара Загора разликата в цените на салатата в заведенията е около лев по-скъпа в полза на тези, които са в сърцето на града.  

По-достъпна по цена е безмесната шопска салата. Средно в заведенията в София се предлага за 10-12 лв. Тя обаче не е толкова желана, тъй като към нея обикновено трябва да се поръча основно и сметката набъбва значително, споделят сервитьори.

ТРАПЕЗАТА ВСЕ ПО-СОЛЕНА: Наблягаме на мръвката, ядем по-малко хляб

Грамаж

Традиционните продукти, от които в старозагорските заведения приготвят шопската салата, са домати, краставици, чушки, лук. Някъде добавят маслинка и люта чушка. 8,99 лв. струва порция от 300 г шопска салата в много популярен и посещаван ресторант-градина, който се намира на около километър от идеалния център на Стара Загора. Порция от 500 г също в доста посещаван ресторант в същия периметър струва 9,20 лева. На няколко преки от центъра обаче, в не чак толкова харесвано заради добрата си кухня заведение, за 300 грама цената скача на 9,90 лева. В самия център на града шопският деликатес вече удря 10-11 лева. Има изключения като популярно заведение до сградата на общината, което почти винаги е претъпкано – там 400 г шопска салата върви за 7,59 лева.

Шопската в топ 5 в престижна класация

Шопската салата се нарежда на 5 място в класация към момента в платформата TasteAtlas за оценка на храни от потребители по цял свят. Пътеводителят, посветен на традиционни храни и рецепти от страни по целия свят, класира салатите по тяхната популярност и оценка от потребителите. През 2022 година пък овчарската салата с оценка от 4,7 точки зае първото място. Същата година третото място също е за българска салата – “Снежанка”, с оценка от 4.6. Овчарската салата е традиционно българско ястие – вариация на шопската салата, което се приготвя от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал и настъргано бяло саламурено сирене. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.

Най-популярната салата в света е колслоу (САЩ) според TasteAtlas. Следват “Цезар” (Мексико), гръцка салата (Гърция), капрезе (Италия), макарони (САЩ) и “Оливие” (или руска салата, Русия).

*По темата работиха: Елена Иванова, Елена Дюлгерова