0

Н едоволството на протестиращите енергетици и миньори, свързано със затварянето на въглищните централи, предивизка напрежение и между "Дондуков" 1 и 2.

Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях, и за държавата, като цяло. Голяма част от техните искания се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е събота. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на 3,5 млрд. лева, ако изпуснем срока. Второ – в документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето – няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Това коментира премиерът Николай Денков след правителственото заседание. Той призова протестиращите да се вслушат в казаното от него.

ВЪПРЕКИ НЕДОВОЛСТВОТО И БЛОКАДИТЕ: Правителството приема и изпраща енергийните планове на ЕК

В ОПИТ ДА УКРОТИ ПРОТЕСТИТЕ: Асен Василев обеща 36 заплати на напускащи миньори

Министър-председателят обяви, че се създава предприятие за превръщане на териториите на мините в зони за икономическа дейност. То ще работи в сътрудничество с мините, за да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат. „Създавайки такива територии, подходящи за инвеститори, очакваме там да се появят нови компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион. Затова трябваше да проверим какъв ще е интересът – този тест показа, че интересът към тези региони от нови инвеститори е изключително голям”, уточни Денков.

По този начин премиерът уточни, че ще съществуват мините, които ще продължат да работят, заедно с ТЕЦ-овете и новото предприятие, което ще се създаде до края на годината. Има и инвеститори, които вече са проявили интерес. Затова той призова:

Спрете с протестите!

Вашите представители трябва да дойдат на преговори, защото това е начинът да се търсят решения”.

„Следващите два месеца ще преговаряме с Европейската комисия. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки договореното и до края на декември всяка държава трябва да се е съгласила с предлаганото. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубят и последствията за тези региони ще бъдат изключително тежки”, допълни Денков.

Финансовият министър Асен Василев също обясни, че правителството е приело Плана за справедлив преход, който ще бъде изпратен на ЕК в събота. Той обясни, че първоначално е обмислено тези планове да бъдат изпратени към 30 септември 2022 г., но служебните кабинети не са направили това. "Това е буквално крайният срок, за да не загубим финансирането. Миналата година загубихме над 100 млн., защото Планът не беше изпратен”, подчерта Василев.

„Единственият липсващ елемент от този план беше, ако хора искат да напуснат, да имат пакети, с които могат да го направят. Стандартните са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Един подобен пакет би бил около 140-150 000 лв. на човек”, подчерта министърът.

„С Плана за възстановяване, с Плана за справедлив преход и съфинансиране от бюджета целим  хората да запазят доходите си, да се привлекат достатъчно инвеститори и да се завърши една програма, която ще отнеме 10 г. Целият регион на мините да се рекултивира, за да стане нормален за индустриална дейност. За да бъде подходящ за земеделска дейност ще отнеме няколко десетилетия”, каза още Василев.

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9%. Водим разговори с бранша за изсветляване на бизнеса. Тези разговори са в няколко посоки, от бранша предложиха 7-8 идеи, очаквам ги в писмен вид”, каза също така Василев.

Той представи някои от идеите - всяко заведение да има пост терминал и да има глоба за липсата на посттерминал. Сред другите идеи – да не се плаща сметката, ако няма издаден касов бон, да не се осигуряват служители на половин работен ден, освен, ако не са учащи или нямат втора работа, да се вдигне осигурителната ставка, каза финансовият министър.

В същото време президентът Румен Радев захапа управляващите, яхвайки протестната вълна.

Налице са основателни съмнения, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика, коментира Радев.

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата коалиция са за порциите от европейските пари, а не заради интересите на хората

Единственият начин да се разсеят тези съмнения и плановете за справедлив преход да оправдаят името си е управляващите да дадат ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите, за устойчивостта на българската енергетика – за съхранение в максимална степен на нейната автономност, и при голяма прозрачност. Това е, което липсва”, категоричен бе държавният глава, цитиран от NOVA.

На въпрос дали служебните кабинети имат вина при изготвянето на Териториалните планове, Радев отговори: „В момента управляват – знаете кой”.