0

С мененият председател на Сметната палата не бе допуснат до сградата на одитната институция при опита му да се върне на работа.

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Смененият шеф на Сметната палата Цветан Цветков: Връщам се на работа във вторник

Бойко Кичуков

Цветан Цветков бе освободен от предишното Народно събрание като шеф на Палатата на 20 януари с мотив, че мандатът му е изтекъл. Мястото му временно до избора на титуляр зае заместничката му Горица Грънчарова-Кожарева.

След като бе сезиран от депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", Конституционния съд се произнесе, че освобождаването му е противоконституционно и той трябва да е начело на институцията, докато Народното събрание избере нов председател.

Решението на КС влезе в сила днес. Но миналия петък парламентът реши функциите на председател на палатата да продължат да се изпълняват от Горица Грънчарова-Кожарева. Именно с нейна заповед от 10 юли, Цветков не бе допуснат до сградата на институцията.

Бойко Кичуков

Тази заповед е нищожна, защото г-жа Кожарева, първо, не е председател, и второ - аз не съм външно лице, заяви Цветков пред медии. 

"Свидетели сме на грубо погазване на независимостта на Сметната палата и отказ да се допусне до сградата й законно избран председател, който да пристъпи към изпълнение на своите правомощия. Сметната палата започва да работи като една политически зависима институция", заяви Цветков.

Той обеща до десетина дни да даде пресконференция, на която да "изнесе подкрепени с документи и факти за забавени доклади или както се казва "на трупчета. Цветков заяви също, ще след спирането му да влезе в сградата ще си търси правата по съдебен път.