0

С вежото прясно мляко е сурово мляко, издоено най-много 2 денонощия преди опаковането, не е нагрявано преди пастьоризация и се разваля до седмица след това. На тези изисквания трябва да отговаря млякото, което ни продават за прясно в магазините, гласи проектът допълнение към Наредбата за специфични изисквания на млечните продукти. Част от текстовете бяха предоставени от МЗХ в отговор на питане на „Телеграф“ .

Текст в наредбата защитава българския кашкавал, като изрично посочва, че не може при производството му да се използва полуфабриката „калиата“, понеже влошава качеството му. Кашкавалът, сочи проектонаредбата, се произвежда само по класическа технология.

Ферми

Една от основните цели на промените е да се защитят българските ферми, които да са основен източник на суровината за преработка, става ясно от проекта. Изрично се изисква в етикета да е вписана и страната, източник на суровината.