0

Б ългарската народна банка (БНБ) пуска в обращение от понеделник златна възпоменателна монета на тема "Св. св. Петър и Павел" от серията "Българска иконография". Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет.

Цената на монетата при пускане в обращение е 1757 лева. Тиражът й е 4000 броя.

На лицето на монетата в центъра са изобразени емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата, а околовръст надпис "Българска Народна банка", номиналната стойност "100 лева" и годината на емисията "2024".

На гърба на монетата са изобразени канонични образи на св. Петър и св. Павел, държащи медальон с образа на Иисус Христос, и надпис над тях на два реда "Св. св. Петър и Павел".

Монетата ще се продава в БНБ - на две каси в София, пл. "Княз Александър I" 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. "Михаил Тенев" 10.

От БНБ разясняват, че всеки клиент ще може да закупи от касите на централната банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай.

Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години, напомнят още от БНБ, предаде БТА.