0

Б ългари масово са запазили места за един от най-култовите фестивали в Пирот, съседна Сърбия, научи „Телеграф“.

Става дума за фестивалът на „Пеглана колбасица“, който ще се проведе на 28 и 29 януари.

Вкусната наденица е популярна при съседите и като "пиротската виагра" и за нея се носят кулинарни легенди през вековете. Любителите на мръвките вече потриват ръце и са нетърпеливи да се впуснат в този своеобразен кулинарен маратон.

Фестивалът ще се проведе в Пирот за 10-ти пореден път през 2023 година. Според поверието, Пеглана прави мъжете по-силни, а жените – по-палави. Причина за това е в изобилието от изкусно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса.

Именно Пирот и района се славят като най-изкусни производители на прочутата луканка. Местните на шега я наричат „пиротска виагра” заради невероятният вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място, заради качествата й на най-добро мезе към всички видове напитки – най-вече ракия и вино.

Смята се, че историята на пеглана започва още от Османската империя, поради което в нея не е прието да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, като се подбира най-доброто без излишна тлъстина. Според ценителите, ако се консумира гореща, се усеща по-силно нейният приятно лютив вкус. Най-подходящият период за продукцията е между началото на ноември и края на декември, тъй като тогава температурите са най-подходящи за производството на този местен деликатес.

Те трябва да бъдат между – 5 и + 5 градуса по целзий с минимална влажност на въздуха. След като се напълни, колбасът се оформя като подкова и се оставя да съхне. Именно тук се проявява майсторството на производителите. На всеки 2-3 дни пеглана се изглажда, пресова и оформя, обикновено с помощта на стъклена бутилка, внимателно и на ръка. По този начин се отстранява излишната влага и въздушни мехурчета в сместа. От този процес тя получава и своето име, което буквално означава „изгладена”. Освен богата история и невероятен вкус, пеглана има още едно голямо предимство – в нея всичко е натурално и не се слагат никакви консерванти и оцветители.

Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини, произведени от комшиите. По щандовете в Спортния дворец "Keй" има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, боб и леща. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси. И всичко това е под звуците на типичната за района сръбска музика.