0

С пестяваме средно 170 лева данък върху доходите от ремонт на дома. Това става ясно от данните на Националната агенция за приходите, предоставени на „Телеграф“. През тази година 661 души са се възползвали от въведеното през 2021 година данъчно облекчение за ремонт на жилището. При него данъчната основа се намалява с част от разходите, платени за труда на майсторите.

То се ползва, като годишната данъчна основа от получените доходи през съответната година се намали с разходите за подобрения в дома, но с не повече от 2000 лева. Хората средно са ползвали облекчение в размер на 1700 лева, което означава, че са си спестили данък върху доходите си, получени през 2023 г., в размер на 170 лева.

Надолу

Оказва се, че поради някаква причина тази година по-малко хора са ползвали това облекчение. През миналата година 863 души са успели да намалят налога си с част от разходите си за ремонт на дома. Тогава те са успели да си върнат средно почти 170 лева от платения данък общ доход. Облекчение за ремонт на жилището бе въведено с цел изсветляване на доходите на майсторите.

Поради тази причина бе сложено изискването клиентите да искат документ за платения труд. Той трябва да е придружен и от документ за извършеното плащане – фискален бон, когато е налице задължение за издаването му, разписка, банково платежно нареждане и др. За ползване на облекчението има още ред изисквания. Например собственикът на жилището не трябва да е свързан с майстора, извършил ремонта. Ако клиентът е търговец, имотът, който се ремонтира, не трябва да е включен в дейността на неговата фирма.

Ипотека

От доста години действа и друго данъчно облекчение, свързано с имотите – за млади семейства с ипотека. През тази година от него са се възползвали 3996 домакинства. Те са успели да намалят данъка върху доходите си, получени през 2023-а, средно с 237 лева. Този вид данъчно облекчение позволява намаляване на данъчната основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лева от ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да може да се ползва преференцията, едно от изискванията е да е налице сключен брак и поне един от двамата съпрузи да не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотека.

Вноски

През тази година 1915 души са се възползвали от друго данъчно облекчение – за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране. Хората, на които им предстои да приключат трудовия си живот и да излязат в пенсия, но не им стига стажът, имат право да си закупят такъв до 5 г. С платените за тази цел пари те могат да си намалят данъчната основа, формирана от получените доходи.

Оказва се, че средно един човек е успял да спести по този начин данък в размер на около 400 лева. През миналата година хората, възползвали се от това данъчно облекчение, са били по-малко – 1457 души. Те са успели да си спестят средно по около 360 лева. По принцип броят на кандидат-пенсионерите, които си купуват стаж, постоянно расте, като причината най-вероятно е увеличаване на изискването за срока, през който сме се трудили, за да излезем в пенсия. С вдигане на минималния осигурителен доход обаче расте и цената на месец стаж. През 2024 г. тя е 184,73 лева.

Държавата върна 190 млн. лв. на родители

Най-много хора са се възползвали от данъчното облекчение за родители с деца. През тази година техният брой е 231 845 души. Държавата е върнала на родителите сума в общ размер на 190 милиона лева от платения от тях данък върху доходите, получени през 2023 г. Данъчното облекчение за деца бе въведено много отдавна, но към него нямаше много голям интерес, тъй като сумата бе едва 20 лева за едно дете. Когато тази сума нарасна изключително много, родителите масово започнаха да се възползват от преференцията. Данъчното облекчение дава възможност на хората да си възстановят 600 лева за едно дете, 1200 лева за две и 1800 лева за три и повече деца.

2757 дарители икономисаха пари

2757 дарители са успели да си намалят данъка за направените от тях дарения. Един човек е успял да икономиса средно около 144 лева по този начин. Броят на дарителите, възползвали се от това облекчение през миналата година, е бил малко по-нисък – 2495 души. При този вид преференция данъчната основа може да се намалява с общо до 65%. Облекчението за здравни и лечебни заведения, детски градини и училища, БЧК и др. е в размер на 5 процента. Облекчението за дарения за култура е до 15%. А до 50% е облекчението за дарения за здравната каса за дейности във връзка с лечението на деца и Център асистирана репродукция.