0

И нфлацията наду цената на цветята за 8 март. Повишението засегна и лалето, като на места стигна и 5 лева за брой, показа проверка на „Телеграф“. То се оказа и сред най-предпочитаните от мъжете, за да зарадват нежната си половинка. Червената роза пък се предлага за около 7 лева.

Повишението засегна като цяло едни от най-търсените букети - именно тези с роза и хризантема. Търговци изтъкнаха пред „Телеграф“, че скокът на цените не е само заради празника, а заради поскъпването на газта и електроенергията. „Консумативите също се вдигнаха“, коментираха цветари.

В големите вериги пък лалетата се предлагат по 4 лева за букет от седем бройки. 15 броя лалета пък вървят по 10 лева. Три броя зюмбюли са 5 лева. Там червената роза е сравнително по-евтина и върви по 2 лева, а букет от 7 броя е 5 лева. Букетът от гербери с роза струва 13 лева, а с лилиум - 8 лева.

Орхидеята може да се намери за между 9-13 лева. Саксия с гербери, хризантеми или рози върви по 5 лева. Цената на калата е 13 лева.

Доставки

Цените на цветята в Бургас също са по-високи в сравнение с миналата година. Там пък търговците изтъкват като причина поскъпналите доставки от чужбина, като се внасят предимно цветя от Италия, Холандия и Гърция. Скъпите горива, скъпите торове също са се отразили на крайните цени на борсите.

Рози, зюмбюли, лалета са с лев по-скъпи. Най-евтино на пазара излиза стрък нарцис - 1,50 лв. И в морския град продавачите коментират, че консумативите за букета като целофан, ленти, фолио, хартия, мрежи също са поскъпнали.

Онлайн

Ако нямате много време да обикаляте, имате вариант да поръчате цветя и онлайн. Така може да зарадвате любимата с кошница на цени от 60 докъм 180 лева според различните асортименти.

В сайтовете може да намерите и вечна червена роза под стъклен похлупак. Изненадващото е, че преди празника цената дори е намалена - от 140 лева на 110 лева. Букет от 101 рози, подредени във формата на сърце, пък се предлага за 650 лева.