0

Д жипиесът, който ще дебне инструктори и обучавани през всеки час на уроците по кормуване, вероятно ще навлезе реално от 1 януари 2025 г.

Това научи „Телеграф“ от свои източници в транспортното министерство. Революционната промяна, която се обсъжда от години, е на път да се случи, след като мина през обществено обсъждане и е на етап разглеждане на постъпилите становища. На среща с представители на бранша миналата седмица транспортният министър Георги Гвоздейков заяви решителност да докара реформата в обучението за книжка докрай. Напълно възможно е промените в наредбата да бъдат подписани до месец-два, след което ще има „до пет месеца“ за разработване на електронната система.

Шашми

Целта й е да прекрати практиката автошколи да преподават по-малко от задължителния брой часове и да не покриват ключови шофьорски упражнения, за да пестят от разходи за гориво и труд, като крайният резултат е лошо подготвени млади водачи на пътя. В основата на нововъведението е понятието „Електронен учебен картон“ – пълна дигитализация на досега съществуващите хартиени картони, в които инструкторът можеше да запише, че е преподал час по шофиране на автомагистрала, докато учебният автомобил не е напускал града. Новата система ще следи скорост и местоположение на автомобила, както и времетраене на учебния час и няма да го зачита, докато критериите не бъдат изпълнени. Така курсистът няма да може и да отиде на изпит.