0

Н ай-новата мода за вложение в недвижими имоти са бункерите и бомбоубежищата. Цените на базовите защитени жилища тръгват от 200 000 евро, научи „Телеграф“. Строителството трае около 5 месеца, показа проучването ни. Бункерите разполагат с генератор на ток и минипречиствателна станция за вода.

Цена

Цените на бункерите са индивидуални. „Обадих се да попитам за оферта. Бюджетът ми е 220 000 евро и ми казаха, че за тези пари могат да ми изградят бомбоубежище от базов тип. Парцелът си е моя собственост и се намира в село Мрамор“, разказа пред „Телеграф“ Наталия от София. Каква ще бъде крайната сума, зависи не само от квадратурата на жилището, а и от вложените материали вътре. „Някои клиенти искат стени с дебелина 1 метър, други залагат на скъпа врата от 10 000 евро“, обясниха от фирма изпълнител на подобни проекти. Локацията също е ключова за цената. От компанията допълниха, че до момента имат много изградени бункери, но местонахождението им е конфиденциална информация. Базовите бункери се изграждат от стоманобетонна конструкция с минимална дебелина на стените от 50 см. Арматурата обезпечава жилището срещу земетресение, взрив и др., рекламират изпълнителите.

Интериор

Интериорът на бомбоубежищата се състои от две части - складова, където са провизиите, и жилищна. Разполагат с условия, подходящи за изграждането на модерна всекидневна, няколко спални, кухня, баня. Жилищната част се обзавежда от купувача отделно, като изпълнителите на бункера го предават на клиента без вътрешното обзавеждане. Те се наемат да обособят складовата част и да поставят генератора на електроенергия. Често в бомбоубежищата има и специална стая за обеззаразяване, която обикновено е до входа и когато човек влезе, веднага се дезинфекцира. Всеки бункер има и 100% пречистен приток на въздух. Разполагат и с авариен изход, до който отвежда малък тунел - единият му край е в жилищната площ, а другият - на повърхността.