0

Х отелиери прилагат нов трик, за да спестят от услугите, които предлагат, и слагат лимит на стойността на вечерята, установи „Телеграф“.

Така вместо вечеря към пакета предлагат ваучери на определена стойност. Например при покупка на пакет за нощувка със закуска и вечеря на рецепция се предоставят ваучери на стойност 60 лева.

След достигане на тази сума двойката вече трябва да плаща всичко поръчано над тази сметка. Обичайно при резервиране на такъв пакет вечерята се сервира както закуската на блок маса и всеки от гостите си слага колкото и каквото пожелае. Н

овият метод обаче дава възможност на хората да плащат освен храната, но и поръчаните напитки.

Закуска

Други хотелиери пък прилагат подобна практика със закуската. Вместо на блок маса, от която всеки граби хляб и салам за сандвичи през деня, се сервира по меню, в което са изброени няколко различни варианта. Така, ако поръчате европейска закуска получавате две филийки хляб и към тях масло, салам и сирене.

Другите варианти, характерни за хотелите у нас, са пържени филийки, палачинки, пържени яйца и сандвичи с шунка и кашкавал.

По морето пък предлагат пакети със закуска, като за да е на блок маса, трябва да има поне 20 почиващи. Ако са по-малко, сервират по сет меню.

Вечерята пък е с лимит от 26 лева на човек по основното меню в ресторанта, като за целта се предоставят талони. Други пък предоставят вечеря по сет меню с възможност за избор между два или три вида предястие и също толкова варианти за основно.

Разхищение

По този начин се предотвратява разхищението на храна, смятат потребители. Защото масово в хотелите, където закуската е на блок маса, се пълнят чиниите, без човекът да може да поеме цялото количество.

В същото време след като веднъж е сервирана, тази храна трябва да се изхвърли. Изборът от меню за закуска се прилага все във все повече места за настаняване, които имат гости целогодишно. Някои от хотелите го предлагат при наличие на по-малко гости.