0

Н ова мода сред любителите колекционери навлиза у нас – събиране на пустинен пясък. В момента в интернет има оферти за 39-40 лв. за комплект от 7 различни вида пясък, показа проучване на „Телеграф“. Това е автентична миниколекция с пясък от далечни източни пустини, градове, региони. „Комплектът е чисто нов, неразпечатван“, рекламира продавачът. Доставката се поема от купувача. В интернет се продава и пясък от Сахара, събиран преди години по време на престой на българин в Алжир. Преди години пък кутийки с частици от варненски плаж се продаваха за 9 евро в американски сайт.

Тренд

Събирането на пясък е тренд, навлязъл от чужбина. Хавайските черни, зелени и червени пясъци са специално удоволствие за колекционерите, както и по-рядко срещаните звездни пясъци, обясниха запознати. Според колекционери това хоби е много популярно сред художници, учители, писатели, дори пенсионери. Особено популярно е в Испания, където дори има специални сайтове за любители на частиците от далечни пустини.

Размяна

Съществува специална платформа в интернет, в която колекционери от цял свят се регистрират. Там оставят данни – мейл или пощенски адрес, и си разменят проби с други любители на необичайните колекции. Най-много мераклии да си разменят пясък има от Барселона, Мадрид, както и от различни градове във Франция. Българи също могат да се регистрират. Размяната става с колетни пратки през международни куриери. Има и специални фейсбук групи за размяна на пясък, както и страници на колекционери. Една от тях е създадена от момче от Барселона, което колекционира проби от всякакви плажове по света. В страницата си той моли да му изпратите пясък от най-близкия ви плаж в бутилка по куриер, като всички разходи по транспорта поема той.

Експонати

Различни видове пясъци са експонати в музея в Бургас. Те се събират 2014 г., като в колекцията вече има над 650 проби от пустинни и вулканични пясъци от различни екзотични дестинации. Сред тях са Зеленият плаж на Хаваите, Великденските острови и много други.