0

К омшии започнаха да си правят партия за киселото зеле. По 40 лв. излиза на семейство да му докарат зеленчука до входа, показа проверка на „Телеграф“. От четвъртък заваляха обяви за продажби на зеле директно от стопани. Хората предлагат и безплатен транспорт, ако купите 100 кг наведнъж. Заради голямото количество много съседи се обединяват и поръчват, а когато стоварят чувалите пред блока, си ги разпределят. „Общо 3 бидона по 100 литра може да съберат 100 кг зеле. Вчера три семейства, които живеят в един вход, си поръчаха и така транспортът ще им излезе без пари“, разказаха продавачи.

Цени

Цената на сортовете „Кьосе“ и „Балкан“, подходящи за кисело зеле, в момента са между 70 стотинки и 1,20 лв. В големите вериги офертите са по 1 лев. Сорта „Чиърс“ може да намерите в готов пакет от 60 кг за 60 лв. Най-евтино може да се купи зеле от сорта „Марлу“ - за 70 стотинки килограма.

Все още хората не са започнали да купуват големи количества от зеленчука от хипермаркетите. Отсега обаче поръчват направо от производителите. Най-много от сортовете „Кьосе“ и „Балкан“ може да се купи от Костинброд и Петърч около София, от Стамболийски край Пловдив, от пазарджишкото село Юнаци, в някои кюстендилски села и др. На едро и дребно може да си купите от сорта „Марлу“ от пловдивското село Куртово Конаре. „Някои поръчват отсега, други молят да им запазим количества, които да дойдат на място и да си вземат след две седмици“, разказаха стопани от Кюстендилско.

Бидони

Бидоните втора ръка вече излизат по-скъпо от чисто новите. От началото на седмицата заваляха обяви за продажба на използвани съдове за кисело зеле. 50-литровите се предлагат за 35 лв., а 100-литровите са около 80 лв. Направо от магазина може да се намери съд от 100 литра за 55 лв. Малките 10-литрови, подходящи и за туршия, излизат по 6-7 лв. Най-големите, от по 220 литра, струват по 60-65 лв. Нетрадиционен квадратен бидон от 30 литра може да се купи за 14 лв.