0

П редприятия под аренда за месец. Това е последният писък на модата сред бизнесмените у нас, показа проучване на „Телеграф“. Предприемачите взимат фирми под наем и ги сменят след 30-60 дни, ако не са доволни от оборотите и печалбата. Работи се на принципа проба-грешка, като възможностите за загуби са минимални, споделиха инвеститори.

Вложения

За да стартирате нов собствен бизнес, е необходимо голямо вложение, докато ако е под наем, може само да опитате и да видите дали планът работи. Ако не се получи, не плащате следващия наем и започвате нещо ново, обясниха експерти. И допълниха, че е важно точно какъв договор ще подпишете, когато наемате фирмата, защото ако контрактът е дългосрочен, няма да може да се откажете по-рано, без да платите неустойка. Предприятията и салоните под наем се предлагат с бизнес планове, както и подробна информация за обороти, печалби, разходи и т. н.

Оферти

Сред офертите са много магазини, салони за красота, както и различни производствени предприятия. Наемите тръгват от 1500 лв. и достигат до 17 000 лв. в зависимост от големината на обекта. Една от офертите е за предприятие за месо в Троян за 2900 лв. на месец. Обектът е с площ от 170 кв. м, разполага с 4 хладилни камери, голям хладилник за експедиция на готова продукция, помещение за обезкостяване, за преработка и опаковка, безконтактни мивки, стая за персонал, офис, складове, тоалетна и баня. Под наем се дават и много детски парти центрове в София и Варна. Предоставят се напълно оборудвани, с играчки и мебели за малчугани, а цените са по договаряне и зависят от площта на помещенията.

В Свети Влас се отдава магазин за плодове, зеленчуци и ядки за 16 000 лв. Бизнесът е разработен и има редовни клиенти от 15 години, обясняват собствениците и изтъкват като причина за обявата за аренда здравословни проблеми на собственика. За 1700 лв. месечно може да наемете фирма със салон за красота в София, който разполага с модерна апаратура и има трима души персонал.