0

З абраните за парични преводи от руски банки директно у нас и затрудненията при покупка на земя не спира сделките с имоти. Руснаците измислят всевъзможни начини, за да се сдобият с къща с парцел в страната ни, като най-предпочитани остават черноморските райони. Бум на новорегистрирани руски фирми заради имоти има у нас. Да имат дружество тук, е единственият вариант за руснаците да придобият къща със земя в България. Това съобщиха за „Телеграф“ от брокерска компания в Бургас, работеща предимно с чужденци. Спънка за покупката е и невъзможността да преведат директно пари от руска сметка, но чужденците са намерили начин тя да се преодолее, коментираха финансови специалисти, които се занимават с ипотеки.

Земя

Проблем за покупка на апартамент от чужденци извън ЕС у нас няма, но ако става дума за земя или имот с парцел, тогава единственият начин е рестрикцията на фирма в България. Обикновено интерес освен от Русия имат още от Беларус и Украйна. Напоследък имаме и голям наплив за покупки на къщи с парцели от израелци, които масово регистрират фирми в страната, допълниха брокери пред „Телеграф“. И обясниха, че когато едно предприятие е регистрирано, в негова собственост се придобива къща със земя, като е възможно постройката да се регистрира на физическо лице, но парцелът е задължително на фирмата.

Дружеството, което е регистрирано само за закупуване на земя и не извършва никаква дейност, също е задължено да подава годишен финансов отчет в данъчната служба, подчертаха експертите. То посочва нулев баланс и има допълнителни разходи за счетоводните услуги, изтъкнаха още специалистите.

Суми

Другата спънка за купуване на какъвто и да е имот в страната е паричният превод. Заради рестрикциите руснаците не могат да преведат пари у нас от техните банки. По думите на финансови експерти въпреки това има начини да се осъществи плащане, и то законово. Руснаците заобикалят тази пречка, като първо превеждат средствата в Турция. Няма законова забрана за това и по този начин могат впоследствие да преведат парите в България от Турция. За целта намират турска институция, която поема сумата, на която плащат и съответната такса за услугата. Според някои брокери има и случаи, в които цели семейства вкарват парите кеш у нас, но това е доста по-труден вариант, тъй като има лимит на сумата. Парите в брой трябва да са не повече от 10 000 евро.

Предпочитания

По думите на брокерите руснаците все още предпочитат имоти около Черноморието. Хитови дестинации са Созопол, Поморие, Слънчев бряг. Напоследък има и огромен интерес от израелци към къщи с парцели в страната ни. Цените на къщите със земя, които в момента се продават, тръгват от 20 000 евро. Новите ремонтирани имоти с прилежащ парцел в близост до морето минават 100 000 евро. Търсени от чужденци са и имотите в планинските ни райони. Сред предложенията е земя с три бунгала във вилна зона Предела край град Разлог. Поземленият имот за продажба е урбанизиран с обща площ от 4213 кв. м. Всяко бунгало е 46 кв. м, а общата цена е 95 000 евро.

Добромир Ганев: Германци и французи избират селата

Германци и французи избират да си купят къщи по селата у нас, съобщи за „Телеграф“ председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. Той подчерта, че въпреки интереса не става дума за масови покупки. От Израел също има много желаещи да се сдобият с къща в страната ни, допълни експертът. Освен израелци и руснаци, украинците в момента са основните купувачи на имоти от чужденците у нас, уточни Ганев.

Голяма част от тях планират да се върнат в родината си след войната, но има и такива, които се установяват предимно по черноморските общини. Англичаните не са вече активни на пазара, има някои с останала собственост отпреди 15 години, каза още Ганев. Има и руски граждани, които продават имотите си тук, допълни той.

Купуват и в Испания

Руснаците, които вече имат имот у нас, набелязват като втора дестинация Испания. През последните месеци покупките на имоти там от руснаци са нараснали с цели 50 на сто, похвалиха се испански брокери. Операциите през първото полугодие на 2023 г. са на най-високо ниво за последните девет години, сочи нотариалната статистика в чуждата страна. Цените на имотите в някои туристически райони като Аликанте и в градчетата над Барселона могат да се съпоставят с тези на луксозните имоти у нас и затова чужденците се ориентират натам, допълниха агенти. В момента обзаведен с бутикови мебели четиристаен с две бани от общо 156 квадрата в Аликанте може да се купи за 1900 евро на квадрат.