0

Б ум на застраховки за потопи има у нас. Засилен интерес към полиците за имоти срещу бедствия отчитат брокери, показа проверка на „Телеграф“. Застраховат се и къщи, и земеделска земя.

Една от причините са адските наводнения в Карловско в началото на септември, които уплашиха хората и в другите райони на страната. „След подобно бедствие имотните застраховки срещу земетресения, проливни дъждове, градушки, пожари и други подобни се увеличават“, коментираха експертите.

Пакети

За един от най-предпочитаните пакети за недвижимо имущество трябва да платите 60 лв. за година. Понякога има допълнителни отстъпки, като например 10% при плащане онлайн. За тези пари агентите гарантират общ лимит на обезщетението до 100 000 лв. Най-много пари отиват за покриване на щети от земетресение – 40 000 лв., за наводнение – 8000 лв., а за токов удар – 3000 лв. Включени са още средства за наем, ако се наложи голям ремонт. При щета не трябва да се отстраняват повредите преди огледа, предупредиха агентите. При кражба трябва да уведомите застрахователите до 24 часа, а при други щети срокът е до 3 дни. Има и по-евтини пакети – за 40 лв. годишно, но тогава и финансирането на ремонтите след произшествието е по-малко.

Особености

Агенти обясниха, че имотни застраховки правят хора с повече финансови възможности, тъй като много от домакинствата ги приемат като разход, който може да бъде спестен. Експертите регистрират и интерес към застраховки на земеделски култури, които включват градушка, буря, слана, измръзване. „Много стопани загубиха реколтата си заради наводнения и градушки и затова има интерес към подобни полици. Повечето, които ги сключват, са кооперации, ползващи субсидии по фонд „Земеделие“, коментираха агенти. И уточниха, че полицата не покрива загуби, причинени от суша, болести, пръскане с химикали, гризачи и други вредители.

Според последните данни на комисията за финансов надзор за първите шест месеца на годината увеличението на застраховките срещу пожари и други опасности са се увеличили с 8,6 на сто на годишна база, а тези срещу кражба са нараснали с 23,5 на сто. Зeмeдeлcĸитe зacтpaxoвĸи зaeмaт нeзнaчитeлeн дял oт пpeмийния пpиxoд пo oбщo зacтpaxoвaнe, ĸaтo вce пaĸ ce oтчитa пoвишeниe нa гoдишнa бaзa oт 19,6%, дo 14 млн. лeвa. За една година изплатените обезщетения по тези застраховки са се увеличили с рекордните 164 на сто.